Пенсионерите ще имат помощ за отопление въпреки увеличението на пенсиите

Пенсионерите ще имат помощ за отопление въпреки увеличението на пенсиите
От 1 юли Агенцията за социално подпомагане приема заявления за целева помощ
за отопление. Снимка: Илияна Димитрова/Сега

Въпреки увеличението на пенсиите пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Това става възможно, след като социалният министър Ивайло Иванов подписа заповед за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ, съобщава News.bg. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%.

Определен е и месечният размер на помощта от 110,75 лв. Той се изчислява въз основа на цената на електроенергията за битовите потребители, посочена от Комисията за енергийно и водно регулиране към 1 юли тази година.

Хората с ниски доходи имат право на целева помощ за отопление за зимния период от 1 ноември 2024 г. до 31 март 2025 г. За този петмесечен период те ще бъдат подкрепени с 553.75 лв., за което в бюджета на Министерството на труда и социалната политика са предвидени 186.3 млн. лв.

От 1 юли Агенцията за социално подпомагане приема заявления за целева помощ за отопление, които могат да се подават до 31 октомври. За определяне на размера ѝ и на корекционния коефициент се изпълняват всички условия за успешното провеждане на кампанията за целево енергийно подпомагане за предстоящия отоплителен сезон.

От МТСП припомнят, че миналата година е била извършена реформа на схемата за минимален доход, която е засегнала и целевото и енергийно , вследствие на което се е увеличил обхватът на подпомаганите.

През миналия отоплителен сезон са подпомогнати 324 674 хора и семейства, което е с близо 23 000 повече спрямо отоплителен сезон 2022/2023 г.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара