Кой може да назначи направление за „Ядрено магнитен резонанс“?

Кой може да назначи направление за „Ядрено магнитен резонанс“?
Високоспециализираното изследване ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) се извършва
от лекар специалист. Снимка: Pixabay


Чуйте новината

Въпрос към НЗОК: Здравейте! Диагностицирана съм с две дискови хернии на лумбални прешлени още през 2018г. За съжаление до момента не намерих специалист, който да назначи ЯМР по здравна каса и респективно заплащам аз. Състоянието ми търпи промени, а звучи абсурдно да постъпвам в болница за 5-6 дни, само за да мине по някоя клинична пътека. Бихте ли ми обяснили точен ред, по който мога да получа направление за ЯМР според новите изменения в НРД? Как да защитя правото си на направление и от кого да го изисквам-личен лекар или специалист (и лекуващия специалист има договор със здравната каса)?

Отговор: Общопрактикуващият (личният) лекар няма право да издава направление за изследването ЯМР. 

Високоспециализираното изследване ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) се извършва от лекар специалист по образна диагностика на основание на издадено „Направление за медико-диагностична дейност“ (бл. МЗ-НЗОК № 4) от лекар специалист от извънболничната помощ. Направлението е валидно до 30 календарни дни от издаването му. При изчисляване на този срок се брои и денят на издаване на медицинското направление. Контрастното вещество не се заплаща от НЗОК. 

При необходимост и по преценка направление за „Ядрено магнитен резонанс“ (с код 10.02) може да издаде всеки специалист, който има договор с НЗОК. Лекарите специалисти вече могат да  назначават изследването без да е необходимо да имат специално разрешение от директора на РЗОК.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара