Тестват нова терапия за възстановяване на парализирани хора

Тестват ново лечение на парализирани хора
Собствените клетки на пациентите се използват за създаване на
ефективни лечения. Снимка: Pixabay

Невролози от държавния университет в Охайо откриха нов тип човешки левкоцити, които могат да възстановяват нервните влакна. Резултатите от това проучване, публикувани в списанието Nature Immunology, могат да помогнат за разработването на нови лечения на парализа, съобщава Факти.

При нормални условия увредените нервни клетки не се възстановяват, което води до необратими неврологични увреждания. Учените обаче са успели да стимулират клетките на костния мозък със специфични молекули, превръщайки ги в прорегенеративни клетки, които насърчават оцеляването и възстановяването на увредените нервни клетки.

Екипът извлече клетки от костен мозък от осем различни човешки донори. Всички проби успешно насърчават регенерацията на нервните клетки, утроявайки тяхното оцеляване при стрес, което показва потенциала за забавяне или предотвратяване на прогресията на дегенеративни заболявания, както и за лечение на ефектите от нараняване.

Изследователите отбелязват също, че собствените клетки на пациентите могат да се използват за създаване на безопасни и ефективни лечения. След лабораторни експерименти за намиране на най-ефективните методи за отглеждане на клетки и доставянето им, учените планират да започнат клинични изпитания.

Нервните увреждания от наранявания на гръбначния мозък, зрителния нерв или мозъка, както и дегенеративни неврологични заболявания като амиотрофична латерална склероза, болест на Алцхаймер и множествена склероза, все още се считат за необратими.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара