Незрящи събраха пари за строяща се църква

Незрящи събраха пари за строяща се църква
Даренията предостави лично Сюлейманов (вляво)

Незрящи помагат за изграждането на храм в Хасково. Над 40 човека отварят сърцата и кесиите си за новостроящата се църква в началото на града. Потребителите от дома за хора със зрителни увреждания в хасковския парк "Кенана" и персоналът успяват да съберат над 900 лева, които предават на отец Никола, който отговаря за строежа.

"Видяхме, че църквата има нужда. Така с потребителите и персонала заедно решихме кой колкото има на сърце да даде."

Строителството на църквата, която ще носи името "Св. Ив. Рилски", започва още през 90-те години на миналия век. Храмът ще е най-големият в Хасково и се изгражда изцяло с дарения. Поради тази причина през годините строежът е замразяван няколко пъти. От около година граждани и фирми даряват пари и строителни материали, кипи усилен труд и градежът бързо напредва.

Строителството на църквата, която ще носи името "Св. Ив. Рилски", започва още през 90-те години на миналия век.
Строителството на храма бавно напредва.

"Направихме едно хубаво дело. Абсолютно всички се включиха, нямаше човек, който да не желае. Всеки даде колкото може. От църквата дойдоха специално да ни благодарят", допълва Сюлейманов.

Освен благодарности духовниците успяват да съберат дрехи за дома за незрящи и да върнат жеста с дарението. Правят го, след като разбират случайно, че потребителите имат нужда.

"Всичко се връща в този свят. Вярата присъства в сърцето на всеки един от нас. До нас има един параклис и всяка седмица ходим да запалим свещ и да се помолим", казва още директорът на дома.

Незрящите не за първи път се включват в подобна благородна кауза. След голямото земетресение, което нанесе ужасяващи щети в Турция и Сирия, потребителите на дома отново събират пари и помагат с каквото могат. Често се включват и в кауза за болни деца и нуждаещи се хора. Кампанията по набирането на средства за хасковската църква продължава. В момента са събрани около 150 хил. лв, а ще са нужни 2 млн.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара