Могат ли хората с увреждания да ползват подлезите?

Могат ли хората с увреждания да ползват подлезите?
Липсата на осветление и достъпност са част от затрудненията. Снимка: Stolica.bg


Подкаст на БНР по темата

Липсата на достатъчно съоръжения е един от основните проблеми, с който се сблъскват хората с увреждания, когато се налага да преминат през столичните подлези. Липсата на осветление и достъпност също са част от затрудненията при преминаване през някои от тях. Въпреки това, в район „Триадица“ през последните две години са направени много усилия в посока това да се промени, каза пред Радио София Емил Марков от Достъпна градска среда район „Триадица“.

„В този голям район влизат доста големи булеварди, съответно преминаването през тях става най-често чрез тези подлези. Бих казал, че особено тези, които са в района на бул. „България“, през последните години виждаме доста добри резултати в това да се гарантира, че асансьорите ще работят, в това да има осветление, да е приятно за преминаване, защото през деня е една ситуацията, но вечер, когато видите един тъмен подлез, надраскан, с неработещите асансьори, желанието да минем през него – намалява“, обясни Марков.

Той добави, че в район „Триадица“ са направени обследвания кои асансьори работят.

„Мисля, че през 2024 г. в страна държава-членка на Европейския съюз това трябва да бъде една минимална помощ за хората в неравностойно положение, гарантирана от държавата и общините. През последната година и половина, виждаме, че хората от общината имат желание да помогнат, но им трябва малко помощ за фокусирането върху такива обекти – да се пусне сигнал, да се направи предложение, да се обърне внимание“, изтъкна Емил Марков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара