Осъдиха лекар за корупция при издаване на ТЕЛК

Осъдиха лекар за корупция при издаване на ТЕЛК
Снимка: Pixabay


Чуйте новината

Окръжен съд - Търговище осъди условно 63-годишен лекар за подкуп. Присъдата е за това, че в периода от 15.09.2020 г. до 12.01.2023 г. в гр. Търговище, чрез общо 33 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице е поискал и приел дар, който не му се полага, съобщава Дарик.

Общо получената сума е 3080 лв. Без проведен клиничен преглед лекарят е взимал решение относно здравословното състояние и работоспособността на различни пациенти, като тези си изводи е вписал в медицински протоколи.

За извършеното и след признанието на подсъдимия в условията на съкратено съдебно следствие съдът наложи наказание от една година лишаване от свобода, което отложи за изпитателен срок от три години (условно осъждане) и глоба в размер на 1000 лв. Освен това го лиши от възможността да заема държавна длъжност във връзка с освидетелстване работоспособността на лица, като член и председател на специализирана лекарска комисия, за срок от една година, като за същия срок не може да упражнява дейност във връзка с освидетелстване работоспособността на лица, считано от влизане на присъдата в сила.

Подсъдимият следва да заплати в полза на Държавата сумата в размер на 3080 лв., придобити от него чрез посочените деяния.

Присъдата подлежи на обжалване в/или протест в петнадесетдневен срок пред Апелативен съд-Варна.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара