До края на месеца ще се разбере с колко поскъпва тока за бита

До края на месеца ще се разбере с колко поскъпва тока за бита
Най-голямо увеличение на тока се очаква за абонатите на "Електрохолд". Снимка: БГНЕС


Чуйте новината

С 1,39% средно за страната се очаква да поскъпне токът за бита от 1 юли. Парното и топлата вода ще поевтинеят средно с 8,44%, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Според прогнозата на КЕВР в доклад, публикуван на интернет страницата на регулатора, най-голямо увеличение на тока се очаква за абонатите на "Електрохолд" в Западна България, които ще плащат с 2,74 на сто повече.

Очакваната цена за ЕВН в Югоизточна България е по-висока с 1,46% в сравнение с настоящия регулаторен период.

За потребителите на "Енерго-Про" обаче се предлага електроенергията да поевтинее с 0,9%.

КЕВР предвижда намаление и на цените на парното и топлата вода в цялата страна за предстоящата една година от 1 юли - средно с 8,4 на сто.

По-ниски са предложенията за всички топлофикационни дружества в сравнение с настоящия период, като най-значимо поевтинява топлината енергия в Бургас - с 14%, в Русе и във Враца - с повече от 11%.

С около 10% цените падат в Сливен и в Разград. С около 7% за топлофикациите в София, Плевен, Перник и "Топлофикация ЕВН България", с близо 4% във Варна, и 2,5% във Велико Търново.

Предложенията за новите цени ще бъдат обсъдени на две открити заседания в Комисията за енергийно и водно регулиране на 11 юни.

Окончателното решение ще бъде взето в края на месеца.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара