Тези храни водят до инсулинова резистентност, избягвайте ги

Тези храни водят до инсулинова резистентност, избягвайте ги
Снимка: Freepik


Чуйте новината

Храната, която ядете, оказва значително влияние върху вашето здраве, особено по отношение на това как тялото ви се справя със захарта. Редовното ядене на определени видове храни може да доведе до инсулинова резистентност, при която тялото ви се бори да управлява правилно нивата на кръвната захар, което често води до наддаване на тегло. Разбирането кои храни допринасят за тези проблеми може да ви помогне да направите по-интелигентен диетичен избор, да поддържате здравословно тегло и да поддържате цялостното си благосъстояние.

Зърнени храни

Зърнената закуска, с безбройните си вкусове, текстури и избор, отдавна е основна част от сутрешната рутина за мнозина. Тази удобна и вкусна опции изглеждат като бърз и здравословен начин да започнете деня си. Въпреки това е важно да се вземе предвид връзката между зърнената закуска и наддаването на тегло, заедно с други здравословни проблеми като забавен метаболизъм и инсулинова резистентност.

Понички

Поничките, със своята пухкава текстура и захарна глазура, са любимо лакомство за мнозина. Често пържени в нездравословни мазнини, поничките са двоен удар от рафинирани въглехидрати и трансмазнини. Тези съставки, съчетани с процеса на пържене, създават перфектна буря за здравословни проблеми. Рафинираните въглехидрати, намиращи се в тестото, бързо повишават нивата на кръвната захар, което в крайна сметка води до инсулинова резистентност, тъй като тялото се бори да управлява ефективно глюкозата.

Бял хляб и сладкиши

Високият гликемичен индекс на тези рафинирани въглехидрати може да доведе до пикове в нивата на кръвната захар, последвани от спадове, които могат да причинят повишен глад и желание. Рафинираните въглехидрати като бял хляб и сладкиши нямат фибри и могат да доведат до бързи скокове и спадове на кръвната захар. Изборът на пълнозърнести или алтернативни брашна може да осигури устойчива енергия и да помогне при загуба на тегло.

Пържени картофки

Пържените картофи обикновено са с високо съдържание на нездравословни мазнини, рафинирани въглехидрати и натрий, всички от които могат да нарушат метаболитните процеси. Прекомерният прием на рафинирани въглехидрати и нездравословни мазнини може да доведе до скокове в нивата на кръвната захар, което кара тялото да произвежда повече инсулин. Пържените картофи съдържат трансмазнини, които допринасят за възпаление и инсулинова резистентност, като пречат на нормалната инсулинова функция. Освен това трансмазнините се свързват с увеличаване на висцералните мазнини, които се съхраняват около вътрешните органи.

Източник: Актуално

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара