Затворници у дома: Работи ли програмата за достъпна среда за хора с увреждания?

Затворници у дома: Работи ли програмата за достъпна среда за хора с увреждания?
В блоковете много лица с рингови колички не могат да излязат навън
от домовете си. Снимка: Taihee.com


Подкаст на БНР по темата

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти.

76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си. За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка.

"В блоковете много лица с рингови колички не могат да излязат навън от входа си, защото от първия етаж, където спира асансьорът, до входа, има мининум 5 стъпала. В повечето случаи по панелките са 10. Това лице е затворено в дома си вовеки веков. Тази национална програма е чудесна. Отворена е за кандидатстване, но документите, които трябва да се подават за кандидатстване, са толкова сложно написани, че средностатистическо лице няма да се справи! Не са лесно достъпни за хората", коментира пред БНР Людмила Ичева, която е приятел на семейството. Ичева, която също има син с увреждане, твърди, че документите ги няма в дирекциите по социално подпомагане.

Решението е да се измести входната врата на блока, за да има място за поставяне на рампата, която е на ток. За целта се изисква съгласието на всички обитатели на входа. Най-близката фирма, която се занимава с проекти по програмата, се намира в Плевен.

1000 лева струва само проектът.

"Строителите колко ще вземат за преместването на входа? Самата рампа колко струва? Ние се отказахме да проверяваме. Трябва да го заплатим ние и ако министерството ни одобри всичките документи, проекта и молбите, ще ни върнат парите. Ако не ни одобрят, всичко си остава за наша сметка", изтъква Людмила Ичева.

Проектът за монтаж на такива трайни съоръжения се оказва неподходящ за панелни блокове, смята съпругата на Колев – Радинка.

Алтернативата е робот за качване на стъпала. Работи на батерия и е сгъваем. Той обаче струва около 5500 лева и не е включен в националната програма.

"Вече сме свикнали с мисълта, че ще си купим нещо, което ще ни струва повече от колата", споделя Радинка Колева.

"Не излизам. Затворник №1 съм аз. Девет години гледам таван и екран. Докато може, те използват. След това те забравят като умрял", коментира Кольо Колев, бивш учител по физкултура, майстор на спорта по десетобой, ловец, рибар.

По програмата се финансира само изпълнение на строително-монтажни работи по изграждане на рампи, платформи и асансьори, пояснява Любка Анастасова от МТСП, която ръководи звеното за изпълнение на проектите по програмата.

Проектирането се финансира от кандидата. Когато обектите в жилищната сграда са над три, се учредява сдружение, което да кандидатства по програмата, допълва тя.

"Няма значение каква е сградата. Ние правим в съществуващи сгради достъпна среда", уточнява експертът.

"Това, че е панел, изобщо не е пречка да се направи достъпна среда."

Има голям интерес към програмата, който расте, коментира Анастасова.

За 2019 г. са кандидатствали 55 проекта, а са били одобрени 37. През 2022 г. са финансирани 58 от 68 кандидатствали. През тази година са постъпили 110 проектни предложения. Парите по програмата обаче стигат едва за 50-60 предложения.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара