Вдъхновението да си доброволец. Катя Кутянова, носител на наградата "Times Heroes"

Вдъхновението да си доброволец. Катя Кутянова, носител на наградата "Times Heroes"
За доброволчеството, като начин на живот. Снимка: Freepik


Подкаст на БНР по темата

Гост в предаването "Нашият ден" на БНР беше Катя Кутянова, носител на наградата "Times Heroes" за принос към доброволческата култура в България. В разговора Катя сподели своята лична история и как доброволчеството е станало част от живота ѝ.

"Не знам защо избраха точно мен, но предполагам, че човекът, който ме е номинирал, е оценил моя ангажимент", каза тя по време на предаването.

Катя е майка на две деца, като едно от тях има специални потребности. Това обстоятелство я е мотивирало още повече да се посвети на доброволчеството. "Когато разбрах за проблемите в развитието на моето дете, осъзнах, че трябва да намеря начин да съм полезна, да остана активна и да запазя своята идентичност", споделя тя.

Започнала като активен доброволец в различни организации, сдружения и фондации, Катя помагала във всяко начинание с всичко, което може. "Научих много нови неща, които ме направиха още по-ефективен доброволец", добави тя. С времето обаче, когато здравословното състояние на нейното дете изисквало все повече време и внимание, Катя била принудена да преосмисли своя доброволчески ангажимент и да започне да действа от вкъщи.

Тя започнала да инициира и популяризира различни акции във Facebook, като някои от тях били вече стартирани от други, докато други били нейна собствена инициатива. "Създадох приятелски кръг от хора, които имат нужда и желание да помагат. Това е невероятна общност", разказва Катя.

Тя също така обръща внимание на места, които често остават извън фокуса на общественото внимание, като например центрове за подпомагане на хора с увреждания в малки населени места или домове за възрастни хора, далеч от големите градове. "В големите градове доброволчеството и благотворителността са по-развити, но има толкова много места, които също имат нужда от подкрепа", твърди тя.

В заключение Катя сподели своята радост от възможността да види резултатите от своите усилия: "За мен е голяма радост, когато инициатива успее, да пусна снимки и реакции на всеки един дарител и да покажа какво е последвало след нашата акция. Това подкрепя общността и показва, че всяко действие има значение."

Освен това, Катя подчертава значението на вярата в доброто във всеки човек: "От всеки един човек можеш да извадиш доброто, колкото и дълбоко да е скрито. Важно е да даваме шанс и възможност на всеки да се изяви."

Чуйте разговора в звуковия файл.  

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара