Устройство с размерите на клетка помага при увреждане на зрението

Устройство с размерите на клетка помага при увреждане на зрението
Увреждането на зрението е проблем, засягащ под някаква форма поне 2,2 милиарда
души. Снимка: Илюстративна/NEI


Чуйте новината

Разработеното от университета в Технологичния университет Чалмърс в Швеция устройство предоставя картина на околната среда на незрящи хора. То представлява имплант с размерите на клетка, което може да бъде екипирано с множество електроди.

Учените от Швеция са разработили новата технология на принципа колкото повече електроди могат да са свързани с импланта, толкова по-качествена ще бъде предоставена картината в мозъка. Макар и с размери от едва 40 микрометра широчина и 10 микрометра дебелина, имплантът позволява свързването с хиляди електроди. За да се осигури, че металните части на импланта (с размери от няколко нанометра) няма да ръждясат устройството се състои от множество слоеве от некорозиращи материали, както и полимер, предназначен за преобразуване на електрически сигнали, пише Puls.bg.

Електродите, свързани към импланта, са с размерите на неврон и изпращат сигнали към зрителната кора на мозъка – частта, която стандартно обработва информацията, предадена от ретината.

При поставянето на импланти в мозъка, целящи да възвърнат зрението при незрящи, значение има броят на електродите. Това бива потвърдено и от научното изследване на Швейцарски учени от университета в Цюрих, разработили имплант, предаващ информация към мозъка от видеокамера, поставено върху чифт очила. Трудът им използва едва 96 електрода и позволява единствено разпознаването на очертанията на предмети и хора. Подобно устройство е разработено и от учени в Лондон – с размери от 2 мм, имплантът е микрочип, поставен под центъра на ретината, и предава сигнали към мозъка, идващи от специални очила с видеокамера. 

Имплантите не са единственият начин за възстановяване на зрението. В зависимост от увреждането могат да се предложат и медикаментозни лечения. В случай на увреждания на ретината като вродена амавроза на Лебер, определени химически съединения действат за възстановяване на зрението в деца и възрастни.

Но проблемите със зрението могат да възникнат и вследствие от увреждане на оптичния нерв. Лечението тогава се получава с помощта на използването на кортикостероиди или хирургични намеси, за да се намали налягането върху нерва. Ако причинителят на състоянието е възпаление, се прилагат и антибиотици.

Увреждането на зрението е проблем, засягащ под някаква форма поне 2,2 милиарда души по света, по данни от СЗО. Най-редовно срещаните причини за проблеми със зрението са катаракта и рефракционни грешки, като други причини са глаукома, диабетна ретинопатия или макулна дегенерация, свързана с възрастта.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара