Хора с увреждания и пенсионери ще пътуват безплатно във Варна

Хора с увреждания и пенсионери ще пътуват безплатно във Варна
Досега цените на картите варираха между 48 и 120 лева. Снимка: Dunavmost.com


Подкаст на БНР по темата

Варна става първият град в България, в който всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания ще пътуват безплатно в градския транспорт. Предложението на една от най-големите групи в Общинския съвет във Варна получи подкрепата на 31 общински съветници на днешното заседание на местния парламент. Нито един съветник не беше „против“, а 11 души гласуваха с „въздържал се“. Предвижда се безплатното пътуване за тези групи от хора да влезе в сила от 1 януари 2025 г.

Според анализ, направен от общинската администрация, негативният финансов ефект от въвеждането на тези мерки ще бъде в размер на около 7 милиона лева. Приходите от продажбата на превозни документи за тези групи хора през 2023 г. са в размер на 4,3 млн. лева. Допълнителни 2,75 млн. лева ще струват разходите за персонал на „Градски транспорт“. В Икономическата рамка са заложени 29,3 млн. лева, но в резултат на недостига на водачи, генерирания извънреден труд и използването на стари отпуски разходите ще са в размер на около 32,014 млн. лева, сочат още данните, изнесени по-рано по време на комисиите по транспорт и финанси и бюджет към Общински съвет-Варна.

С пълно единодушие по време на заседанието на ОбС-Варна днес съветниците одобриха предложението на кмета за намаляване на цените на абонаментните карти до съседните села и курортни комплекси. Пътуващите до петте села в общината – Тополи, Константиново, Казашко, Звездица и Каменар, както и до к.к. „Златни пясъци“, Аладжа манастир и местността Корабостроител (Крушките) вече ще плащат по 40 лева месечно. Картата за 90 дни ще струва 110 лева, за 180 дни – 215 лева, а за 1 година – 420 лева.

Досега цените на картите варираха между 48 и 120 лева в зависимост от отдалечеността на населеното място. Пътуването с абонаментна карта излизаше доста по-скъпо от това с предплатена и за миналата година по някои дестинации, сред които и к.к. „Златни пясъци“, няма продаден нито един превозен документ за многократно пътуване.

Общината ще продължи да плаща на Агенция „Пътна инфраструктура“ за поддръжката на пътищата без винетки край Варна, решиха още съветниците. Седем участъка от републиканската пътна мрежа край града остават освободени от винетни такси, но общинската администрация превежда ежегодно средства на държавната агенция. Поддръжката на платната за движение на седемте варненски участъка струва близо 435 хил. лв. за една календарна година.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара