Удължават срока за социална подкрепа на възрастни и Хора с увреждания в Разград

Удължават срока за социална подкрепа на възрастни и Хора с увреждания в Разград
Срокът за изпълнение на проекта се удължава до първи ноември. Снимка: Дарик


Чуйте новината

Самотни възрастни и хора с увреждания в Община Разград ще продължат да получават здравно-социална подкрепа по проекта „Грижа в дома“. На свое заседание днес общинските съветници дадоха съгласие за удължаване на срока на предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги в домашна среда по проекта, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

„Според първоначалния договор дейностите трябваше да приключат на първи май след 12-месечен срок на изпълнение, но вече е подписан договор с Управляващия орган за удължаване с още шест месеца. Така, срокът за изпълнение на проекта се удължава до първи ноември, а общата му стойност се увеличава от 1 309 147,70 лв. на 1 963 721,55 лв.“, обясни кметът Добрин Добрев, цитиран от БТА. Той припомни, че услугата се изпълнява от Домашния социален патронаж, като чрез нея се подпомагат 285 нуждаещи се жители на общината.

Общо 18 докладни записки, внесени от ръководството на Община Разград на днешното заседание на Общинския съвет, получиха подкрепа от местните парламентаристи. Две от докладните от дневния ред бяха оттеглени от техния вносител.

Съветниците одобриха и изменение на Наредба № 14 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община по отношение на отмяна на цените на входните билети, заплащани при посещение в  Регионалния исторически музей. Тези такси са гласувани от местния парламент през 2016 г., но след жалба в Административния съд в Разград е станало ясно, че това решение противоречи на Закона за културното наследство, според който цените на входните билети в държавните и общинските музеи се определят от техния директор, съгласувано с финансиращия музея орган, в случая Община Разград. „Извън компетенциите на Общинския съвет е да определя с наредба цените на билетите в музея, а това правомощие има само директора на музея след съответното съгласуване с Община Разград. Тази регламентация налага извода за незаконосъобразност на посочените текстове от наредбата“, мотивира своето предложение кметът Добрев.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара