Мъж с множествена склероза измина 200 км за да получи инвалидна количка (Видео)

Мъж с множествена склероза измина 200 км за да получи инвалидна количка
Николай вече ползва количката и е много щастлив. Снимки: bTV


Чуйте новината

Хора с увреждания и трудноподвижни хора са принудени да пътуват стотици километри из страната, за да си вземат отпуснатите им помощни средства.

Един от тях е Николай Атанасов, чиято история показахме и развълнува мнозина. Мъжът с множествена склероза спечели битката със Здравната каса и получи така нужната акумулаторна инвалидна количка.

От две седмици Николай ползва количката и е много щастлив. „Аз не вярвах, че ще имам такава количка. Тя е просто супер, толкова съм доволен. Съвсем друго е, просто ми се отпусна душата сега и съм щастлив“, споделя мъжът. 

Как обаче Николай стигна до инвалидната количка?

Тъй като в Пловдив няма количка, съобразена със състоянието му, се налага Николай да пропътува над 200 км до офиса на фирма в друг град и да си я получи.

Оттук много се притеснявах. Ако се наложи да ходя до тоалетна, се питах как ще се справя. Не пих вода цял ден и успях“, разказва мъжът.

Жената, която помага на Николай да получи количката, разказва, че собственици на фирми с договори със Здравната каса да предоставят помощни средства са глобявяни, ако ги доставят до дома на пациента.

Собственици на фирми с договори със Здравната каса да предоставят помощни средства са глобявяни, ако ги доставят до дома на пациента

Фирмата няма право да донесе количката и да я достави или да я прати по куриер, а трябва самият човек с увреждане да отиде на място в офиса да си я вземе или да отиде човек с нотариално заверено пълномощно“, посочва Вера Вулджева.

От Здравната каса казаха за bTV, че не са постъпвали жалби от граждани за затруднен достъп за получаване на помощни средства.

От Здравната каса казаха, че не са постъпвали жалби от граждани за затруднен достъп за получаване на помощни средства

Изискването е въведено с цел осъществяване на ефективен контрол на дейностите по предоставяне на помощни средства, както и поради редица случаи на злоупотреби и недобри практики, установени в хода на контрола. В момента се разглеждат нови варианти и предложения за улесняване на получаването на  помощни средства“, посочват от Здравната каса.

А с новата си количка Николай вече сам стига и до магазина, и до поликлиниката.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара