Робот помага на Хора без зрение и слух да общуват

Робот помага на Хора без зрение и слух да общуват
Роботизирана ръка е направена от гъвкави компоненти, които помагат тя да
имитира човешката ръка. Снимка: Screenshot


Чуйте новината

Изобретиха робот, който използва жестов език, за да общува със сляпо-глухи хора, разказва Voice of America (VOA).  Саманта Джонсън владее тактилния език, който е част от жестомимичен превод. Именно това е начина за комуникация, който използват пациентите с увреден слух и зрение.

"Те комуникират чрез тактилни знаци. Сляпо-глухите хора хващат за ръка общуващия с тях и усещат знаците директно върху дланта си", споделя Саманта, цитирана от Нова.

По време на пандемията от COVID-19, когато всякакъв физически контакт беше ограничен, милиони незрящи и нечуващи хора бяха лишени от всякаква комуникация с останалия свят. За да избегне подобни ситуации в бъдеще, Саманта Джонсън и нейният екип от инженери изобретяват Tatum T1 - роботизирана ръка, която може да изписва цялата азбука върху дланта на незрящите.

"Нашата цел беше да измислим устройство, което да използва тактилните знаци, за да помогнем в комуникацията на сляпо-глухите хора. Роботизирана ръка е направена от гъвкави компоненти, които помагат тя да имитира човешката ръка. Освен това използването й е безопасно от гледна точка на вируси и други зарази", споделя изобретателката пред Voice of America (VOA).

Tatum T1 е свързан и онлайн, за да може да предаде с тактилни знаци информация, която е в текстови формат. Това включва мейли, убесайтове, електронни книги. За целта роботизираната ръка трябва да бъде свързана с лаптоп.

Хората, които не виждат и не чуват в момента са принудени да стоят изолирани в домовете си. Те нямат достъп до забавления, концерти или филми. Сега обаче технологиите им подават приятелска ръка. И в буквален, и в преносен смисъл.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара