Осигуряват социална грижа за възрастни и Хора с увреждания в Северозападна България

Осигуряват социална грижа за възрастни и Хора с увреждания в Северозападна България
Новата програма ще се осигури непрекъснатото функциониране до края на годината на
седем центъра „Домашни грижи“. Снимка: iStock


Чуйте новината

Близо 450 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи в своите домове и от разстояние – телекеър, след като правителството прие Програма „Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024“. С друго свое решение кабинетът осигури допълнителни трансфери от 720 000 лв. за нейното финансиране.

Чрез новата програма ще се осигури непрекъснатото функциониране до края на годината на седемте центъра „Домашни грижи“ в общините Видин, Монтана, Белоградчик, Оряхово, Бяла Слатина, Криводол и Враца и на Контролно-комуникационния център в град Враца.  След това предоставянето на услуги в домашна среда ще бъде надградено по процедура от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г.

Услугите по Програмата ще се предоставят по модела на приключилия проект на Българския Червен кръст „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“, изпълняван в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Норвежката асоциация на общините с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Ще бъдат запазени екипите от медицински сестри и домашни помощници.

Средствата за предоставянето на услугите ще се осигурят от държавния бюджет по бюджетите на общините Видин, Монтана, Белоградчик, Оряхово, Бяла Слатина, Криводол и Враца.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара