Нова технология помага на хора с травми на гръбначния стълб

Нова технология помага на хора с травми на гръбначния стълб
С тази технология увреждания в гръбнака могат да бъдат лекувани
по-лесно. Снимка: Илюстративна/Pixabay


Чуйте новината

Ново устройство заменя необходимостта от импланти при увреждане на гръбначния мозък. При гръбначни увреждания и съответни нарушения в моторната функция, устройството стимулира нервните импулси от увредените области, за да позволи движението на крайници. Технологията се поставя около гръбначния стълб, информира Пулс.

Малкото приспособление е разработено от учени на Кеймриджския университет с оригиналната цел да проследява нервните импулси, преминаващи между главния и гръбначния мозък. Понеже се увива около гръбначния стълб, устройството предоставя 360-градусов поглед върху гръбначния мозък. По този начин устройството има предимство пред други технологии за проследяване или стимулиране на електрически сигнали в гръбначния мозък, които взаимодействат основно с неврони в задната част на гръбнака. Един от главните автори на разработката, д-р Дамиано Бароне, твърди, че съвременните технологии позволяват поглед върху едва 20-30% от гръбнака. 

Устройството е разработено с техники за фотолитография и е биосъвместимо с човешкия организъм. С дебелина няколко милионни от метъра, приспособлението засича сигналите, преминаващи през аксоните на нервни клетки и ги записва без риск от увреждане. Безопасността на устройството го поставя над други технологии, целящи да постигнат 360-градусова картина на гръбнака - електродите в подобни устройства трябва да пробият гръбначния стълб, повишавайки риска от нараняване.

Изследователите твърдят, че с помощта на подобни устройства лечението на увреждания в гръбнака могат да бъдат лекувани по-лесно и ефективно без необходимост от поставянето на импланти и в главния, и в гръбначния мозък. Подобни лечения могат да са ефективни, твърди публикация в сп. Nature, в която се разглежда случай на как 12 години след тежко нараняване на гръбнака импланти възвръщат способността за движение в долните крайници. Изследователите от Кеймбридж твърдят, че имплантите в главния мозък не са необходими, защото органът не е действително увреден и хирургичното поставяне на имплант в още едно място повишава риска от усложнения.

Методът за възстановяване на увредените връзки в гръбначния мозък е използван и от учени на Вашингтонския университет. В публикация сп. Journal of Neural Engineering се описва ефективност от епидуралната стимулация на гръбначния мозък – неинвазивна процедура, изразяваща се в поставянето на електроди в кожния слой около гръбначния стълб с цел стимулиране на определени мускулни групи.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара