Чий е гласът, който чуваме от навигацията, Vivacom или програмите за незрящи?

Чий е гласът, който чуваме от навигацията, Vivacom или програмите за незрящи?
Гласът на актрисата Гергана Стоянова озвучава GPS навигацията, съобщенията на "Виваком", на касите в магазините и програмата SpeechLab за незрящи. Снимка: Azbuki.bg


Чуйте новината

Г-жо Стоянова, жената, която най-много слушам в живота си, сте вие. И първата, и втората ми съпруга ви завиждат; Г-жо Стоянова, с вас лягам и с вас ставам; Аз си говоря повече с вас, отколкото с жена си.

Такива съобщения получава актрисата Гергана Стоянова, чийто глас може да бъде чут в редица филми, сериали, реклами, в GPS навигацията, на съобщенията на “Виваком”, на касите в магазина или в програмата SpeechLab за незрящи, пише 24 часа.

Преди повече от 18 години станах глас на програмата SpeechLab. С нея незрящите хора в България боравят с телефоните и компютрите си. Инсталира се на техните устройва и всичко, което се случва на екрана, се изговаря с моя глас. От две години добавихме още два гласа на актьорите Христина Ибришимова и Александър Воронов”, разказва Гергана Стоянова.

Тя е озвучаваща актриса повече от 20 години. В началото обаче гласът й не бил такъв.

Имах да преодолявам бургаски диалект, работих много за това с помощта на моята преподавателка във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ). проф. Диана Борисова. След като завърших, отне още 5-6 години, в които аз продължих да работя”, казва актрисата. Оформянето на гласа изисква доста време, трябва да се работи и по артикулацията.

В един момент започнах да озвучавам филми и рекламни клипове и гласът ми тръгна да прави собствена кариера. Никой не знаеше коя е Гергана Стоянова. Аз обикалях по студиата, за да го обслужвам. В един момент, когато се снимах в “Откраднат живот”, хората започнаха да ме разпознават. В крайна сметка, когато лицето застигна гласа, се събра цялостният образ на Гергана Стоянова. Вече сме едно цяло. В момента градим съвместна кариера”, обяснява актрисата.

Преди около 7 години я канят на кастинг в едно студио извън София за GPS навигацията на Гугъл. Пробата е не повече от половин страница, като Стоянова е трябвало да каже няколко изречения:

След еди-колко метра завийте надясно и след еди-колко метра завийте наляво, както и няколко изречения за кръговото.

И, разбира се, неизменното: “Поемете на северозапад, поемете на североизток” - нещо, което “съществува в навигацията само за да дразни всички, които почват да я ползват”, шегува се актрисата.

След две години приятелка на Гергана Стоянова й казва, че е обиколила Европа с нейния глас. Не е възможно, няма как, отговаря актрисата, но си пуска навигацията и разбира, че наистина нейният глас упътва пътуващите. “Свързахме се с другото студио в чужбина и се оказа, че нямаме договор, нито ни е платено, а са започнали да го ползват”, спомня си актрисата.

Заради “пътуващия” й глас дори я канят да бъде кума. Един ден получила писмо в социалните мрежи от влюбени, които искат да я видят на живо. “Много е важно и съдбоносно”, пишело в съобщението, затова Стоянова се съгласила. Още на следващия ден двойката пристигнала в София с бъклица, украсена със здравец. “Ние ви каним за кума”, казали бъдещите младоженци и разказали каква е историята им. Бъдещата булка тръгнала да пътува нанякъде, навигацията я упътила, но в един момент стигнала до място, в което няма обхват. Загубила се, но в този момент друга кола пристигнала на същото място. Шофьорът също я питал как да излезе от пътя. И двамата решили да тръгнат заедно, но се загубили. Така се запознали. “Вие сте човекът, който ни събра, и няма друга по-подходяща, която да ни стане кума”, казали на актрисата, която обаче отказала на предложението. Казала: “Нали си представяте колко много хора ще забия на това място и няма как на всички да стана кума”.

Постоянно й се случва да се обажда по телефона и собственият й глас да й каже:

В момента няма връзка с този номер”.

Непрекъснато ми се случва, когато си пусна навигацията и тя каже:

Завийте остро наляво”, аз да я питам: “Колко остро предлагаш да завия”. Непрекъснато споря с нея.

Нейният глас се чува и в магазините, когато се отваря или затваря каса. Случва се понякога да я разпознаят на касите на някоя голяма верига и касиерите да й предложат карта за отстъпка, защото по цял ден я чуват.

В момента Гергана Стоянова организира срещи с възрастни из цялата страна. Подготвя и моноспектакъл, който се нарича “Гласът на лицето и лицето на гласа”.

Правя семинари с деца - “Аз уча, вярвам, мога, знам”. Децата много се впечатляват. Никое от тях не ми разпознава лицето, не са предполагали, че ще срещнат някого, който чуват от радиото”, споделя Стоянова.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара