Хората с увреждания трудно намират работа, достъпен ли е пазарът на труда за тях? (Видео)

Хората с увреждания трудно намират работа, достъпен ли е пазарът на труда за тях?
В българското законодателство има квоти за наемане на Хора с увреждания. Снимка: Pixabay


Чуйте новината

Както всички българи, независимо дали с увреждания или не, хората с увреждания трудно намират работа. Има такива, които работят, има такива, които постоянно си търсят работа и не могат да намерят, а има такива, които не са образовани и не могат да си намерят работа. Всякаква палитра има. Това каза изпълнителният директор на Центъра за независим живот Митко Николов в "Директно".

"Тук е проблемът, че българското законодателство включи едни квоти за наемане на хора с увреждания. Работодателят по никакъв начин не го интересуват квоти. Него го интересува работникът му да свърши работа, за която той го наема и ако не може да намери такъв човек, независимо дали сред хората с увреждания или не, той започва да търси извън пазара на труда в България и започва да внася кадри", допълни Николов за Bulgaria On Air.

По негови думи средата се променя и постепенно става по-достъпна, но не с темповете, с които трябва да се случва това.

"Всички, когато излезем навън, виждаме недостъпните бордюри, недостъпния транспорт и така нататък. В тази посока може да се залага повече. Да, в държавата има различни политики, които насърчават работодатели да наемат хора с увреждания, общини да правят достъпна среда, но тук въпросът е, че понякога не се спазват стандартите за тази достъпна среда и се получава недобре направени и достъпни обекти в България", коментира Николов.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара