Законопроект за Черноморското крайбрежие осигурява достъп на Хората с увреждания до плажа

Законопроект за Черноморското крайбрежие осигурява достъп на Хората с увреждания до плажа
Снимка: Facebook


Чуйте новината

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесен от Медиха Енвер Мехмед-Хамза и група народни представители на 29 ноември 2023 г., приет на първо гласуване на 14 февруари 2024 г. , според който се възлага осигуряване на условия за свободно и безплатно ползване на достъпен морски плаж за хора с увреждания, когато това е предвидено в обосновката на концесията, изготвена от министъра на туризма и по реда на този закон, информира 24 часа.

Председателят на комисията Николай Нанков (ГЕРБ-СДС) обясни, че е свикал извънредното заседание с цел да се прецизира докладът, който другата седмица евентуално ще се разглежда на пленарно заседание за второ четене, тъй като работната група е имала технически редакции по абсолютно всеки параграф.

В мотивите към законопроекта се посочва, че от много години хората с увреждания повдигат въпроса за достъпност до морските плажове у нас и институциите в България са им длъжници в тази насока. Достъпността до морските плажове не бива да се разглежда само в частта си изграждане на пътеки по пясъчната ивица, както в момента се изпълнява от част от концесионерите. Под достъпност би трябвало да разбираме целия процес от възможността хората с увреждания да стигнат първо до плажната ивица, да преминат през нея и да могат да влязат във водата с подходящи изградени съоръжения, да могат да стигнат до шезлонги и чадъри, съблекални и заведения, се посочва в мотивите на вносителя.

Плажовете с достъпна среда за хората с двигателни затруднения трябва да бъдат указани със съответни табели, се посочва в мотивите.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара