От днес всички болници в страната трябва да открият ТЕЛК комисии

От днес всички болници в страната трябва да открият ТЕЛК комисии
Общинските и държавните болници трябваше да разкрият по една комисия, а университетските многопрофилни болници – поне по две. Колаж БТВ


Чуйте новината

Изтече крайният срок, в който всички общински и многопрофилни болници, които нямат ТЕЛК комисии, трябва да разкрият такива, съобщава БТВ. В момента у нас действат около 75 комисии. Целта е техният брой да скочи двойно.

Общинските и държавните болници трябваше да разкрият по една комисия, а университетските многопрофилни болници – поне по две.

Все още обаче не е ясен резултатът от мярката.

С 80% ТЕЛК заради сърдечно заболяване, Боряна Трифонова чака вече няколко месеца, за да разбере кога документите ѝ ще бъдат разгледани. Днес отново идва, за да провери защо процедурата се бави.

„Самото разпределение може би, защото са малко комисиите, затова чакаме толкова. Нужни са не само повече ТЕЛК комисии, а по електронен път да подадем и получим нещата“, казва тя. 

Боряна се лекува в столичната болница „Св. Екатерина“. Надява се занапред случаят ѝ да се разглежда именно там.

От болницата обясниха, че са сформирани две ТЕЛК комисии. Едно от опасенията им е обаче дали случаите, които ще достигат до тях, ще са в областта, в която специализират – сърдечно-съдови заболявания.

Ние не можем да освидетелстваме пациент с психиатрично заболяване, например. Чуват се слухове, че ще трябва да наемаме външни консултанти, на които болницата ще трябва да заплаща. Надявам се това да не се случи, защото допълнително ще ни затрудни“, казва Георги Найденов, зам.-директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Комисиите ще заработят едва след като лекарите преминат обучение – вероятно до 3 месеца. В тях ще работят по трима лекари и един технически секретар.

Тук идва един проблем, че е предвидено заплащане по 60 лева на решение. Ако разделите това на тези четири души, заплащането е доста ниско за труда, който трябва да положат. Докторите са окей, въпросът е като условия да не стане така, че отново болниците трябва да финансират тази операция“, коментира зам.-директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

На този етап увеличение на възнагражденията не се предвижда. А според предложените промени разпределянето на документи ще е на случаен принцип от средата на годината.

От здравното министерство заявиха, че предстои да стане ясно с колко се е увеличил броят на комисиите. От болниците, които не са успели да създадат комисии, ще се изиска да обяснят защо. Как ще се действа – ще се реши, след като станат ясни аргументите им.

А пациентите казват, че системата продължава да не е в тяхна полза.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара