Определянето на инвалидност по документи ще ощети хората с увреждания

Определянето на инвалидност по документи ще ощети хората с увреждания
Снимка: PixabayЧуйте новината

Определянето на инвалидност по документи ще доведе до това здрави хора да получават ТЕЛК, а хора с увреждания да бъдат ощетени. Коментарът пред БНР е на дългогодишния лекар от експертна комисия в Лом д-р Цветан Дамянов във връзка с реформата в тази система, която влиза в сила от средата на юни. Риск от ощетяване на нуждаещи се хора вижда и Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания.

Нито ортопедичните заболявания, нито неврологичните могат да се оценят адекватно от лекарите в ТЕЛК, без да се направи медицински преглед на място, обясни д-р Дамянов във връзка с влизащия от юни принцип хората с увреждания да се освидетелстват по документи.

"Хората с увреждания било те истински или не ще се увеличат еднократно, тези, които се гледат онлайн, ще бъдат ощетени и НЕЛК ще се затрупа с обжалвани решения само до 2-3 месеца", каза той.

Разминаване в информацията от епикризата на даден човек и реалното му състояние ще води до ощетяването му при новия начин на оценка на намалената работоспособност, обясни Веска Събева, и се обърна към лекуващите лекари.

"Нека епикризите да са подробни, за да може когато човек иска ТЕЛК, да може да се ориентира по това, което е написано там", поясни тя.

Новото ръководство на здравното министерство, което към момента се състои от министър и един заместник-министър, не дава заявка дали ще инициира промени в така заложената реформа в ТЕЛК.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара