Брайлов принтер отпечатва документи за незрящи хора (Видео)

Брайлов принтер отпечатва документи за незрящи хора
Снимки: Screenshot


Чуйте новината

Нов високоскоростен брайлов принтер ще отпечатва брайловите книжа за незрящи хора у нас. До този момент те се обработвали ръчно с помощта на плоча, брайлова хартия и шило. Така достъпът до литература за незрящи ще може да се улесни, а брайловата библиотека ще се разрасне.

Между 3 - 4 дни отнема превеждането на обикновена книга в такава с брайлови знаци, чрез ръчния метод. Това вече може да се извършва само за няколко часа - чрез нова съвременна технология-брайлов принтер. Устройството е дарено на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", което е единствената институция у нас, ангажирана с издаването и разпространението на брайлова художествена литература за слепи деца и възрастни.

"Това е един високоскоростен принтер, произведен в Норвегия, който се характеризира с много висока скорост и много високо качество на брайлов печат. Този принтер има скорост на печат 300 знака в секунда. Преди години не сме могли да мечтаем да имаме такъв принтер. Той може да произведе 900 страници формат А4 брайлова литература, което значи, че някъде към 8 тома", обясни пред БНТ Йордан Младенов, председател на Национално читалище за слепи "Луи Брайл".

Брайловата литература е доста по-обемиста от обикновената литература, защото буквите са по-големи. Така, ако една обикновена книга е около 300 страници, приблизително това са 8 тома брайови книжа.

Това е един високоскоростен брайлов принтер, произведен в Норвегия

"Преди това има подготвителна работа, която е извършена. Ние имаме идеята да имаме такива виртуални книги, които да са готови - предпечат, коригирани и направени, когато някой от незрящите пожелае да се пусне машината и да се изпринти", каза Йордан Младенов.

"Пише се с плоча и брайлова хартия. Писането става с плоча отдясно наляво, а след това да може да се прочете това, което е написано се изважда листът и се обръща огледално", разказва Керанка, която пише ръчно по стария метод.

В България има около 100 незрящи, които четат брайлови книги, а всички деца с нарушени зрителни способности, се обучават, с детската литература, написана и вече напечатана с първия у нас брайлов принтер.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара