Незрящите хора ще могат да ползват робот за куче водач (Видео)

Незрящите хора ще могат да ползват робот за куче водач
Робот който ще може да изпълнява ролята на куче-водач
за незрящи хора. 
Снимка: Dti.dk


Чуйте новината

Това е Спот, робот, който ще може да изпълнява ролята на куче-водач за незрящи хора, съобщава Euronews. Върху трансформацията на машината работи екип от Технологичния университет на Куинсленд, Австралия, като водещият изследовател е Сантяго Веласкес. Той има проблеми със зрението и използва истинско куче-водач, за да се придвижва.

"Спот е робот, проектиран да работи в петролната и газовата промишленост, но и същество, което ще бъде изпращано на места, където не бихте искали да изпратите човек", казва Сантяго Веласкес – студент по инженерни науки.

Това е само началото на план за осигуряване на избор и достъпност за хората с увредено зрение. Но пътят, който трябва да се извърви е дълъг. Сегашният модел има много недостатъци.

"Той е много добър, когато ходи изправен, но когато се обърне, прави резки движения поради твърдостта си", допълва Сантяго Веласкес.

Около 15-20 години ще отнеме обучението на робот като Спот, за да може да бъде използван като куче-водач. Докато машините трябва да се програмират само веднъж, то за обучението на едно истинско животно отиват поне две години упорит труд.

Всяка година тук се отглеждат повече от 60 кучета, като около 40 процента от тях притежават всички умения и способности, за да станат водачи на хора с увредено зрение. Следваща стъпка за инженерния екип е да даде глава на Спот и да усъвършенства фините двигателни настройки. Естествено, ясно е, че робокучето няма да обича господаря колкото един жив помощник на 4 крака.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара