НОИ: Хората с увреждания без великденски бонуси

НОИ: Хората с увреждания без великденски бонуси
Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите. Колаж: Телеграф


Чуйте новината

Националният осигурителен институт изпълни стриктно и в срок решението на парламента еднократната великденска добавка в размер на 100 лева да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април, е в размер до 526 лв. включително, информира News.bg.

Посочва се, че решението е било взето след обсъждане на няколко предложения за размера и обхвата на добавката.

Право на великденска добавка добиха около 534 000 души, които от 26 април се възползват от сумата.

НОИ обаче уточнява, че към момента няма правна възможност да бъдат включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане заявление-декларация за предоставяне на лична помощ.

Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите, с което държавата гарантира адекватна подкрепа. Услугата "личен асистент" е съобразена с житейска ситуация на лицето с увреждане и отговаря на индивидуалните му потребности. Ако пенсията на лице с увреждане заедно с добавката за чужда помощ надвишава сумата от 526 лева, по силата на приетото от Народното събрание решение, лицето няма право на великденска добавка, поясняват от Института.

НОИ отбелязва, че не може да предприема действия в нарушение на приети от парламента решения. Преценката дали в случая има несправедливост и необходимост от действия за нейното преодоляване, е въпрос на анализ и на съответно законодателно и политическо решение.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара