Компанията Neuralink успешно тества имплант за връщане на зрението на незрящи (Видео)

Компанията Neuralink на Елон Мъск успешно тества имплант за връщане на зрението на незрящи
Засега технологията е изпробвана само върху маймуни. Снимка: Screenshot


Подкаст на радио Фокус по темата

Стартиращата компания Neuralink, която е собственост на един от най-богатите хора в света, вече може да се похвали с още едно значимо постижение. Илон Мъск разкри, че компанията му е успяла да накара слепи маймуни да виждат с помощта на специална технология за мозъчни чипове, съобщава Нова.

Имплантът Blindsight вече работи при маймуни. Разделителната способност ще бъде ниска в началото, но в крайна сметка може да надмине нормалното човешко зрение“, каза Мъск. Той подчерта, че нито една маймуна не е умряла или била сериозно наранена от тези устройства. Милиардерът отговори по този начин на критиките към Neuralink както от регулаторите, така и от групите за защита на правата на животните относно третирането на маймуни, които са ключова част от експерименталната работа на компанията.

Маймуна на име Саке използва ума си, за да управлява курсора, за да въвежда думи с виртуална клавиатура.
Маймуна на име Саке използва ума си, за да управлява курсора, за да въвежда думи с виртуална клавиатура. Снимка: Neuralink (Screenshot)

Освен споменатия имплант, специално внимание се обръща на още един чип, създаден в компанията на Мъск.

Чипът, наречен "Telepathy", позволява на потребителите да контролират компютрите с ума си. Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA), одобри първата фаза на клиничните изпитвания на компанията миналия май.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара