Държавата отпуска до 30 000 лв. на Хората с увреждания да стартират собствен бизнес

Държавата отпуска до 30 000 лв. на Хората с увреждания да стартират собствен бизнес
АХУ финансира програма за стартиране и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Снимка: Pixabay


Подкаст на Дарик радио по темата

Чрез програмите на Агенцията за хората с увреждания се подпомага създаването на достъпна среда, обучението и квалификацията на хора с увреждания, както и устройването им на работа или стартирането на собствен бизнес.“ Това каза Йоанна Колдова от Агенцията за хората с увреждания (АХУ) по време на участието си в съвместната рубрика на МТСП и Дарик радио - „Социалната държава“.

Йоанна Колдова припомни, че АХУ финансира програма за стартиране и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания от цялата страна.  По нея чрез одобрените проекти кандидатите получават до 30 000 лв. за стартиране на собствен бизнес.

Отпускаме тази субсидия, за да може човекът да направи инвестиции, да създаде своето предприятие, било то фризьорски салон или работилница“, каза Колдова.

Тя обърна внимание и върху 4-те създадени Центъра за защитена заетост, които са насочени към най-уязвимата част от групата на хората с увреждания – тези с интелектуални дефицити и с множество увреждания. В тях над 60 души работят и придобиват трудови навици. АХУ финансира още различни видове обучения и квалификации за хората с увреждания.

По темата за достъпната среда Колдова акцентира върху администрираната от АХУ Програма за изграждане на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти.

Повечето културни обекти в страната с достъпна среда са финансирани именно по тази програма. Миналата година направихме достъп на остров Света Анастасия. Друг пример е достъпността в Ягодинската пещера. Финансирали сме достъпността до стадиони и съблекални“, разказа тя.

Йоанна Колдова добави още, че предстои стартирането на нова програма, администрирана от МТСП с финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост, по която хора с увреждания ще могат да получат високо технологични помощни средства.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара