България стана четвъртата страна с адаптирани комикси за незрящи (Видео)

България стана четвъртата страна с адаптирани комикси за незрящи
Вече има две издадени истории, отпечатани на брайл. Снимка: Screenshot


Подкаст на БНР по темата

България е една от малкото държави в света с адаптирани комикси за незрящи. У нас вече има две издадени истории, отпечатани на брайл, записани с гласовете на актьори и доброволци. Комиксите са финансирани с подкрепата на Национален фонд "Култура", съобщава BG ON Air.

"Пътешествията на Уики" са една вълнуваща история, до която вече могат да се докоснат и незрящите хора.

"Не ми е било познато това изкуство, не съм имала достъп до него преди това", споделя коректорът Ваня Димитрова.

Комиксите са отпечатани на брайл и след това озвучени от актьори и доброволци. Идеята цветните и забавни истории да бъдат адаптирани и за незрящите е на Иван Карастоянов. 

"Хора от всякаква възраст нямат представа какво е това комикс. Предприехме да опишем възможно най-кратко точно и ясно какво се случва на всяка картинка. На една страница от комикса очертахме рамките на картинките, за да придобият структурно какво представлява един комикс", заяви Карастоянов.

За да се развива културата за незрящи предстоят още проекти. 

"Отзвукът беше много добър, поради тази причина ние се принудихме да кандидатстваме отново и благодарение  на Национален фонд "Култура" отново ни одобриха и тази година вдигнахме малко нивото. Вече имаме чернова на 10 комикса допълнително, които ни бяха предоставени от пловдивско издателство", допълни инициаторът на проекта.

Работи се и по адаптацията на два късометражни филма. В Националната библиотека за незрящи се отпечатват средно по 20 заглавия на година предимно художествена литература.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара