Хората с увреждания в Бургас ще паркират до три часа безплатно на Морска гара

Хората с увреждания в Бургас ще паркират до три часа безплатно на Морска гара
Снимка: Флагман

Към БНР Бургас се обърна Димитър Иванов от Бургас. Той ни потърси , тъй като паркингът на Морска гара вече се заплаща от хора с увреждания, самият той е такъв. Слушателят твърди, че до преди два-три месеца,  той и негови познати, също хора с увреждания, са паркирали безплатно в Зоната за обществен достъп. Тогава, за да влезе на паркинга, Иванов е показвал картата си на човек с увреждане на служител на бариерата.

В момента обслужването е изцяло електронно. На място има ценоразпис за новите цени на платеното паркиране и услугите, които се предоставят на територията на Зоната за обществен достъп. Същият може да бъде намерен и на сайта на ДП "Пристанищна инфраструктура".  В него обаче липсва описание какъв е достъпът с коли, собственост на хората с увреждания.

Част от тях са трудноподвижни и едно от малките им развлечения е било да ходят за риба, което налага престой от няколко часа, разказа ни Димитър Иванов. Той даде за пример негови познати, които ловят с часове риба на кея. В момента хората са лишени от тази възможност, както и от това да имат достъп до другите обекти на Морска гара- заведения, НХА и други. Иванов пита и защо паркингът на Морска гара във Варна е безплатен за хора като него, а в Бургас това не е така. Той обясни още, че е изпратил имейл с въпроси относно паркирането до "Пристанищна инфраструктура" Бургас и не е получил писмен отговор.

БНР Бургас също изпрати въпроси до ДП "Пристанищна инфраструктура". Оттам ни отговориха, че цените са променени съгласно Заповед № РД-09-15/02.02.2024 г. на генералния директор. Тя  се прилага по отношение на всички посетители, които влизат с превозно средство на територията на пристанищния терминал. От предприятието уверяват, че са предприели необходимите действия за осигуряване на преференциално паркиране за лицата, притежаващи карти на ЕС за паркиране за хора с увреждания на определените за целта паркоместа в Зоната за обществен достъп.

Това ще стане след въвеждането на софтуерни промени в системата. След което, във възможно най-кратки срокове ДППИ ще осигури безплатно паркиране за хора с увреждания на определените за тях паркоместа за срок от 3 часа в рамките на 24 часа срещу предоставяне на документ от тяхна страна, отговарят от фирмата.

Към момента в бургаската зона има 16  места за паркиране за хора с увреждания.

Калкулирането на новите цени за паркиране са направени след анализи на икономическата обстановка, наблюдение върху пазарните цени, съпоставимост на приходи и разходи при формиране на себестойността на предлаганите услуги и други. Включени са и разходите  за текущи ремонти, за заплати, консумативи и други.

От ДППИ уточняват, че паркингът на Морска гара във Варна е отдаден под наем и не се управлява от тях.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара