За поредна година деца с увреждания спортуваха в Природен парк "Витоша"

За поредна година деца с увреждания спортуваха в Природен парк "Витоша"
Шестите поред "Споделени игри“ дадоха отново възможност младите хора да
спортуват сред природата. Снимка: Focus-news.net

За шеста поредна година "Споделените игри" събраха младежи и деца в риск за да покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество. Днес на Игликина поляна "София – световна столица на спорта", Национална спортна академия "Васил Левски“, Сдружение "Паракидс“ и Дирекцията на Природен парк "Витоша“ организираха за пореден път уникален спортен празник, пише Фокус. В него предимно деца в неравностойно положение получаваха напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници ученици.

"Това събитие цели социализация и интеграция на младежи със специални нужди чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активния начин на живот чрез спорт. Вече близо две десетилетия тече процес по утвърждаване и популяризиране на Специализиран център "Игликина поляна“ в ПП "Витоша“ за спорт в планината и на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма. Изградената през 2004 година от Дирекция на Природен парк "Витоша“ спортно-информационна алея за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в местността Игликина поляна се превърна в много посещавано и предпочитано място за отдих,“ каза при откриването на игрите инж. Севдалина Димитрова, директор на Природен парк "Витоша“.

Участниците бяха поздравени и от представителя на "Паракидс“ Христо Ждраков, както и от оргсекретаря на "София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев, който напомни за все по-нарастващата социална роля на Фондацията като един от приоритетите в дейността на Столична община.

Шестите поред "Споделени игри“ дадоха възможност младите хора да практикуват сред планината в 13 вида спорт и активности, в които споделено участие имаха хора със специални потребности. В организацията отново активно се включиха Спортен клуб "Вертикален свят“ и Сдружение "Паракидс“. Целта бе по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и младежи в неравностойно положение. Наред с това - да се запознаят децата с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие. За четвърта поредна година към участниците с демонстрации се включиха 40 таекуондисти от Централния полицейски клуб с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение.

"Споделените игри“ са продължение на проведения през 2018 г. щафетен супермаратон "Един ден на Витоша“ с основното участие на алпиниста Дойчин Боянов в компанията на известни спортисти и хора с увреждания. Огромен интерес предизвика и филмът, отразяващ спортното събитие.

От отделните издания на "Споделени игри“ се заснема кратък документален филм, който ще бъде презентиран в училищата. Творбата цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в неравностойно положение и техните проблеми в съвременното общество.

На Игликина поляна бяха подготвени 13 сета за различни дисциплини, в които хора със специални нужди получаваха напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници. Всеки можеше да се пробва в изградените "станции“ за тенис на маса, бадминтон, волейбол, футбол, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, подвижни игри с голяма топка, таекуондо. Най-голям интерес отново предизвика безплатният алпийски тролей, изграден от партньорите от "Вертикален свят“. Продължено бе сътрудничеството със Столична библиотека, която отново пренесе с "библиобусчето“ книгите в планината, изложени бяха няколко платна от специализирана изложба. При голям интерес преминаха и организираните от Дирекцията на ПП "Витоша“ лесовъдни игри, които по традиция освен състезателния си характер имат много силен възпитателен ефект.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара