Осигуряват специализиран софтуер за четене в помощ на децата с дислексия

Осигуряват специализиран софтуер за четене в помощ на децата с дислексия
Камери проследяват погледа на детето в реално време, за да се управлява
компютърната мишка. Снимка: Pexels


Чуйте новината

Осигуряване на техника и софтуер за деца и ученици със специфични нарушения на способността за учене предвижда проект за промени в Наредбата за приобщаващо образование, публикуван днес за едномесечно обществено обсъждане. Става въпрос за дислексия (неспособност за четене и разбиране на прочетеното), дисграфия (разстройство на правописа) и дискалкулия (разстройство на аритметичните умения).

Средствата за закупуването на техниката и софтуера ще бъдат осигурени по Националната програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“ на Министерството на образованието и науката за настоящата учебна 2023/2024 г., става ясно от мотивите.

Ще се купят технологии за преобразуване на текст в реч (т. нар. четци) и софтуер, който чете текста на глас. По този начин ще се улесни разбирането на учебници, училищни помагала и др. от ученици с дислексия - пишат още вносителите. Те добавят към списъка с технологии, които може да се купят от детските градини и училищата, и такива, които се използват при детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза, мозъчни увреди, синдром на Рет и други - например технологии за комуникация чрез поглед, които се използват от деца и ученици с двигателни проблеми.

Технологиите за контрол на компютър с поглед дават възможност на хора с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и не могат да използват ръцете си, да използват компютър. Камери проследяват погледа на детето в реално време. Информацията се използва, за да се управлява компютърната мишка. Насочването на погледа движи мишката по екрана. Задържането на погледа е клик с мишката. По този начин може да се използват всички програми на един компютър само с поглед. Може да се използва и специализиран софтуер, с чиято помощ се общува чрез синтезирана реч. Той помага да се изразят мисли и желания, да се учи, да се използва интернет, да се общува чрез социални мрежи и имейл, да се пише или да се рисува.

Към момента Центърът за специализирана образователна подкрепа в Бургас вече разполага с такива помощни технически средства – коментира директорката му Валя Мантарова.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара