С една евродепутатска заплата могат да се издържат 27 пенсионери

С една евродепутатска заплата могат да се издържат 27 пенсионери
Пенсионер с минимална пенсия може да се издържа с една месечна  евродепутатска
заплата в продължение на над година и половина. Колаж: bTV

Не само фантастични заплати, но и уникални пенсии вземат евродепутатите. С една евродепутатска заплата могат да се издържат 27 наши пенсионери с минимална пенсия.

Месечното възнаграждение на член на Еропейския парламент е 10 000 евро бруто и 7853 евро нето. Това прави 15 600 лева. Освен тези пари, евродепутатите получават средства за работни продукти и дневни добавки за настаняване и храна, предаде сайтът businessnovinite.bg.

Сумата 15 600 лева за България е доста голяма. От януари тази година минималната пенсия стана 580 лева. Тоест с една заплата на евродепутат месечно могат да се издържат 27 пенсионера.

Или пенсионер с минимална пенсия ще може да се издържа с една месечна  евродепутатска заплата в продължение на над година и половина.

Средната пенсия за април е 900 лева. Пенсионерите, които взимат такава пенсия ще вземат месечната заплата на евродепутат за една година и четири месеца.

Каква пенсия получават евродепутатите?

Бившите членове на ЕП имат право на пенсия, когато навършат 63 години, в съответствие с член 14 от Устава на членовете на ЕП.

Тя възлиза на 3,5% от възнаграждението им за всяка пълна година на служба и една дванадесета от това възнаграждение за всеки следващ пълен месец, но не повече от общо 70%. Разходите за пенсиите се поемат от бюджета на ЕС.

3,5% от възнаграждението им за една година е около 6500 лева.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара