Симптом при диабет тип 2 за който да внимавате

Симптом при диабет тип 2 за който да внимавате
При признаци или подозрения за развитие на заболяването, редица лабораторни изследвания помагат за потвърждаване или опровергаване на диагнозата. Снимка: Pixabay

Хората, които се чувстват слабост и замаяност след ставане от мястото си са изложени на по-голям риск от диабет тип 2, твърдят учени.

Виене на свят след ставане като симптом на диабет

Замаяност или слабост при изправяне може да означава диабет. Такива симптоми възникват поради развитието на полиневропатия, патология, характеризираща се с увреждане на капилярите, които захранват нервите поради повишена кръвна захар. Учените проведоха проучване, в което стигнаха до извода, че развитието на полиневропатия може да настъпи няколко години преди диагностицирането на диабета, съобщава публикация в Daily Mail, позовавайки се на научни изследвания.

Изследователите открили, че признаците на полиневропатия, предшественик на диабет тип 2, могат да включват замаяност или слабост при изправяне.

„При хора, които впоследствие са били диагностицирани с диабет, тези симптоми са били 5,9 пъти по-вероятни“, информират учените.

В допълнение, признаците на полиневропатия, свързана със захарен диабет, включват парене, изтръпване, болка, крампи в крайниците или дори болка.

Други симптоми на диабет

Диабетът от първи тип се характеризира с понижена телесна температура, често уриниране и неприятна миризма от устата, която мирише на ацетон. Към тези симптоми се добавят проблеми с кръвоносните съдове: конвулсии и световъртеж.

Диабетът от втори тип се характеризира със същите симптоми като първата група на заболяването, но те се допълват от кожни проблеми, гъбични заболявания, язви по крайниците, бавно зарастващи рани, косопад и кариес.

За всякакви признаци или подозрения за развитие на заболяването, редица лабораторни изследвания могат да помогнат за потвърждаване или опровергаване на диагнозата. В допълнение към интервюирането на пациента, лекарят ще предпише серия от тестове, насочени към определяне на количеството захар в кръвта и урината, ще са необходими и консултации с редица специалисти. Въз основа на получените данни се определя формата на заболяването и се избира режим на лечение за всеки тип диабет. Във всеки случай спазването на режима на лечение на диабета гарантира минимални усложнения и добро здраве.

Основните насоки на лечение са възстановяване на метаболизма и поддържане на нормални нива на глюкоза в организма. За тази цел при лечението на заболяването се използват лекарства, съдържащи инсулин. Дозировката и режимът се избират, като се вземат предвид патологията и личните характеристики на пациента. Към лекарствата се добавя и диета, която е важен момент от лечението на коментираното заболяване.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Посъветвайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара