Проверяват забавени решения за отпускане на пенсии на хора с увреждания

Проверяват забавени решения за отпускане на пенсии на хора с увреждания
От НОИ и РЗИ зависи да се съкрати срокът за издаване на решения за отпускане
на инвалидна пенсия. Снимка: Pixabay


Чуйте новината

Новият директор на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в Монтана Станимир Стоев обяви пред журналисти, че започва проверка по забавени решения за отпускане на пенсии на хора с увреждания.

Стоев уточни, че става въпрос за решения за преосвидетелстване на хора с увреждания, които до този момент са получавали инвалидни пенсии, но след като отново са минали през експертна комисия и степента им на увреждане е потвърдена или увеличена, решението за отпускане на нова пенсия се е забавило с повече от допустимия в закона тримесечен срок.

Така се е получило, че хора без други доходи не са взели пенсията си в продължение на три месеца, а в някои случаи и на повече време. „Амбицията ми е да сведа до минимум този срок и да не се получава така, че хора с увреждания да нямат пари за купуване на лекарства и други неща от първа необходимост“, обяви Стоев пред Дарик.

Той посочи, че ще проведе среща с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана, тъй като от НОИ и РЗИ зависи да се съкрати срокът за издаване на решения за отпускане на инвалидна пенсия.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара