Удължават срока на проект „Грижа в дома в община Шумен“

Удължават срока на проект „Грижа в дома в община Шумен“
По проекта се предоставят почасови мобилни интегрирани здравно-социални
услуги. Снимка: Radian.bg


Чуйте новината

Възрастни и хора с увреждания ще продължат да получават грижи по проекта „Грижа в дома в община Шумен“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 година, чието изпълнение се удължава с още шест месеца, съобщи на пресконференция днес Севелина Колева – ръководител на проекта, в присъствието на част от екипа му.

От 6 юни 2023 г. по проекта се предоставят почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа на възрастни хора в невъзможност за самостоятелно справяне с дейностите от ежедневния живот, както и на хора с увреждания, живеещи в община Шумен. С този проект се осигурява продължаване и надграждане на услугите, предоставяне от патронажните грижи. Целта му е да осигури подкрепа в домашна среда, чрез предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги на минимум 300 потребители – за подобряване на качеството им на живот, превенция на социалната изолация и намаляване на риска от социално изключване, бе припомнено на пресконференцията. 

До момента са обслужени 380 души, като бройката на потребителите може би ще достигне 400. Винаги могат да бъдат включени и подкрепени нуждаещи се хора“, каза Севелина Колева. Тя отбеляза, че екипът на проекта включва 40 домашни помощници, шест медицински сестри, четирима социални работници, четирима психолози, инструктор по хранене и др.

„Грижа в дома в община Шумен“ е продължение на досегашните проекти за патронажна грижа, свързани с подкрепа в домашна среда на възрастни и хора с увреждания, припомни за БТА Александрина Шаренкова – ст. експерт в дирекция „Социална политика и здравеопазване“ на Община Шумен

Това реално е петият поред проект „Грижа в дома“, по който започваме да работим, с надграждане на услугите. От реализацията на първия проект през 2019 година досега са обхванати над 1000 души в нужда, каза бившият заместник-кмет по здравеопазване и социална политика на Община Шумен д-р Светлана Маркова при представянето на проекта на 7 юни м.г.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара