Масови злоупотреби с местата за паркиране на хора с увреждания

Масови злоупотреби с местата за паркиране на хора с увреждания
Нужни са законодателни инициативи, с които да се спрат злоупотребите с картите
за паркиране на хора с увреждания. Снимка: Марица


Чуйте новината

Водачи злоупотребяват с дадената от закона привилегия за паркиране на хора с трайни увреждания, като има случаи на издаване на такива без да е налице законово основание или се издава такова на едно лице, а автомобилът и специалният талон се използват от негови близки. Понякога това става и срещу възнаграждение на напълно чужди хора.

Това посочва депутатът Мирослав Иванов в питане до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов какви мерки се предприемат срещу тези злоупотреби.

Законът за движение по пътищата ясно определя кои места са разрешени за престой и паркиране и по отношение на кои е налице изрична забрана. Законът дава и възможност за привилегировано паркиране на специално определени за това места на хора с трайни увреждания.

Министър Стоянов уточнява, че карта за паркиране на места, определени за превозни средства, обслужващи хора с увреждания, се издава от кмета на общината, пише Pariteni.bg. Затова задължението за осъществяване на контрол по валидността на документите, подадени от хора за издаване на такава карта, и от компетентностите на местната власт.

Регистри с хора, които имат такива карти за паркиране, се поддържат от общините и са достъпни в интернет в Портала за отворени данни, допълва министърът.

Той посочва, че министерството е готово да подкрепи законодателни инициативи, с които да се спрат злоупотребите с картите за паркиране на хора с увреждания.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара