Подготвят жалба срещу новия регламент за ТЕЛК

Подготвят жалба срещу новия регламент за ТЕЛК
Снимка: Дунав мост


Подкаст на БНР по темата

Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ, заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев,  председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.

Членовете на нашето сдружение са категорично против прилагането на това постановление, припомни д-р Тотев относно документа, с който се преформатира дейността на ТЕЛК комисиите.

"То просто е неработещо", категоричен е д-р Тотев. "Не мисля, че това е начинът държавата да реши този проблем."

Сдружението на общинските болници е изпратило свое мотивирано становище по темата. В момента се подготвя и жалба, която другата седмица ще бъде заведена в съда, уточни болничният директор в предаването "Преди всички".

"Идеята е да защитим лечебните заведения, които управляваме."

"Предлагаме с ТЕЛК-а да се стопират нещата на този етап", коментира д-р Неделчо Тотев. По думите му е налице обективна невъзможност да се прилагат новите разпоредби за медицинската експертиза.

"Трудът в България е право, не задължение. В постановлението е визирано, че в ТЕЛК комисиите трябва да влязат началници на отделенията. Няма кого да включа. Колегите при мен бяха категорични – просто си вдигаме чуковете и си отиваме."

"Трудно е, когато живеете в София, а трябва да се явите на ТЕЛК в Ямбол или Пазарджик. Дори да е само по документи, трябва да отиде човек, който да ви занесе набора от изследвания и всичко, което изисква самият ТЕЛК за освидетелстване. Най-добре е да се явиш на комисия по местоживеене."

Така смята Меглена Христова от Луковит, майка на младеж с ТЕЛК решение. "Не виждам нищо да улеснява човека с увреждане и неговите близки", казва майката.

Семейството обжалва последното решение, след като при преосвидетелстване синът им е получил 90%. Една година чакат решение по казуса.

"Миналата година два пъти сме се явявали на ТЕЛК и два пъти на НЕЛК."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара