Как учените помагат на слепи хора да виждат с ушите си?

Как учените помагат на слепи хора да виждат с ушите си?
Всички доброволци започват да разпознават прости форми с точност
над 85%. Снимка: Freepik


Чуйте новината

Невролозите от Медицинския център на университета Джорджтаун въведоха технология за видео към аудио, която позволява на слепи хора да разпознават лица и много други неща. Ключът към това е по-задълбоченото разбиране на веретенообразната извивка (FFA).

Екипът набра шест слепи и десет зрящи доброволци и започна да ги обучава с помощта на „сензорно заместващо устройство“. Експериментът включва видеокамера, монтирана на главата, окуляри, слушалки и компютър, който приема информация от видеокамерата и я преобразува в звук. Това се случва чрез разделяне на зрителното поле в решетка от 64 пиксела и преобразуване на всеки пиксел в съответен слухов тон.

Субектите прекараха 10-часови сесии с тези устройства, опитвайки се да научат да „виждат“ с ушите си хоризонтални и вертикални линии, къщи с различни форми, геометрични фигури и гротескни изражения на лицето в стила на емотикони. Това беше доста труден процес на обучение, но до края му всички доброволци разпознаваха прости форми с точност над 85%.

Всичко това потвърждава хипотезата, че FFA в известен смисъл не се интересува коя сензорна система му предава информация - по един или друг начин тя се адаптира към наличния сензорен канал и започва да работи.

Сега невролозите искат да продължат експериментите си, за да създадат устройство с по-висока разделителна способност, което в крайна сметка би могло да позволи на добре обучени хора да разпознават истински човешки лица. Цялото изследване е публикувано във PLOS и преведено от Факти.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара