Имате ли право на физиотерапия след претърпян инцидент?

Имате ли право на физиотерапия след претърпян инцидент?
В пакета от дейности на лекаря физиотерапевт, сключил договор с НЗОК, са включени
различни кинезитерапевтични техники. Снимка: Freepik


Чуйте новината

Въпрос към НЗОК: Здравейте, Майка ми е 5 месеца след прекаран тежък инсулт. Все още няма ТЕЛК, защото е насрочена за преглед от комисия чак септември. Има ли право на безплатно лечение като кинезитерапия/физиотерапия с апаратура и как да бъде изискано то? Благодаря.

Отговор: НЗОК не сключва договори с кинезитерапевти, а само с лекари със специалност „Физиотерапия и рехабилитационна медицина“. В пакета от дейности на лекаря физиотерапевт, сключил договор с НЗОК, са включени различни кинезитерапевтични техники, за които Касата заплаща.

Обърнете се първо към общопрактикуващия (личния лекар) на Вашата майка. При необходимост и по преценка той ще издаде направление (бл. МЗ-НЗОК №3) за провеждане на физиотерапевтичен курс на лечение в извънболничната медицинска помощ, а впоследствие и лекарят специалист физиотерапевт може да насочи майка Ви за евентуално лечение по клинична пътека за физиотерапия и рехабилитация в болничната помощ с направление (бл. МЗ-НЗОК №7). НЗОК заплаща за дейностите, включени в клинична пътека № 254 „Продължително лечение и ранна рехабилитация след острия стадий на исхемичен и хеморагичен мозъчен инсулт с остатъчни проблеми за здравето“, както и по КП № 262 „Физикална тeрапия и рехабилитация на болести на централна нервна система“.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара