Хората с увреждания, пенсионери и учащи ще пътуват безплатно във Варна

Хората с увреждания, пенсионери и учащи ще пътуват безплатно във Варна
За да влезе в сила, то трябва да получи подкрепата на Общинския
съвет. Снимка: Varna24.bg


Чуйте новината

Всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания да пътуват безплатно в градския транспорт на Варна. Това предложение на групата на ГЕРБ беше одобрено от транспортната комисия към местния парламент. В подкрепа гласуваха 5 общински съветници, само 1 техен колега се въздържа.

Според вносителите с обновяването на автопарка на „Градски транспорт“ с нови електробуси се очаква намаляване на разходите на дружеството за дизелово гориво и пропан-бутан с около 50%. Сумата на годишна база възлиза прогнозно на над 3 млн. лева, какъвто приблизително е размерът на приходите от абонаментни карти на преференциални цени. Намаление на разходите се очаква в значителна степен и в дяла на резервните части, който заема водещо място в разходната част на дейността, допълват съветниците от ГЕРБ, цитирани от Moreto.net.

Считаме, че това намаление на разходите ни дава възможност да въведем безплатни абонаментни карти за определени групи лица, които към момента са основен ползвател на услугата – ученици и студенти, лица в пенсионна възраст и лица с увреждания“, посочват вносителите и допълват, че по този начин не само ще се стимулира повече хора от тези групи да ползват градски транспорт, но ще се облекчи автомобилният трафик и съответно ще се намалят вредните емисии, отделяни във въздуха.

Според съветниците ще се понижат и разходите за възнаграждения за служителите, работещи в пунктовете за издаване на абонаментни карти, тъй като няма да се налага ежемесечно посещение на тези групи лица.

Към момента безплатно пътуват само децата и учениците до 14-годишна възраст.

Предложението предстои да бъде разгледано от правната и от финансовата комисия. За да влезе в сила, то трябва да получи подкрепата на Общинския съвет.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара