Хората с увреждания от Кула се обучават по проект за европейските ценности

Хората с увреждания от Кула се обучават по проект за европейските ценности
Снимка: Спортен клуб "Кула – спорт за всички"


Чуйте новината

Спортният клуб „Кула - спорт за всички“ съвместно с Дружеството на инвалидите и представители от пенсионерския клуб изпълняват проект по програма „Протеус“, финансирана от Европейския съюз (ЕС). Общата стойност на проекта е 4885 лв. и се реализира в партньорство с фондация „Софийска платформа“, каза за БТА председателят на клуба Георги Николов.

В проекта се засягат темите за правата на гражданите на Европейския съюз и как чрез тях да се приобщят възрастните хора и тези със здравословни проблеми към нормален живот посредством задълбочаване на социалните контакти чрез спорт, песни и танци. Планирани са пет срещи с хора от различни етноси, допълни Николов.

По случай празника Цветница организирахме изнесено мероприятие в село Тополовец, където преобладават власите. Второто събитие е по случай Деня на предизвикателството, в което ще се включат и представители от село Мали извор и град Болевац от Сърбия, уточни председателят на спортния клуб.

На 15 юни е третото събитие, което е част от международния спортен календар на Българска федерация „Спорт за всички“. Организираме спортен празник, като очакваме гости от Плевен и София. На празника на село Старопатица през месец септември е планирано четвъртото изнесено мероприятие с участието на местното читалище, членове на спортния клуб и на Клуба на инвалида. Последното мероприятие е по случай Световния ден на ходенето, който се отбелязва на трети октомври. То ще се проведе в Кула, като за участие са поканени хора от област Видин, обясни още Николов.

В различните мероприятия се включват различен брой хора. Всеки, който желае може да се присъедини към едно или друго събитие, като условието е да бъде член на Клуба на инвалида или на клуб „Кула - спорт за всички“, уточни Георги Николов.

Председателят на Клуба на инвалида в граничния град Иванка Велкова допълни, че с дейностите по проекта целят да подтикнат обществото да разбере, че все пак хората с увреждания от третата възраст са ресурс и могат да бъдат полезни. Гражданството да осъзнае, че тези хора са като всички други. Обществото има необходимост от тях и те имат нужда от обществото, коментира тя.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара