ВАС обяви за нищожна бургаската Наредба за паркиране

ВАС обяви за нищожна бургаската Наредба за паркиране
Снимка: Faragency.bg

Разрешителни за престой и паркиране на превозни средства за хора с увреждания ще се издават по старите правила в Община Бургас след като Върховният административен съд обяви за нищожна наредбата, приета от Общинския съвет през 2020 година. Управителят на общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев коментира:

"Връщаме се на положението преди да бъде приета тази наредба, а именно ще издаваме карти на общо основание-на всички, които имат ТЕЛК с процент над 50, което е масовият случай. Картите на хора с увреждания ще се увеличат отново. Всякакви рестрикции за паркиране ще отпаднат на тези места. Т.нар. персонални паркоместа, които обособявахме до скоро, също ще отпаднат."

Местата пак няма да достигат и в бъдеще ще е добре да се подеме законодателна инициатива в тази посока, добави Рунчев цитиран от БНР

ВАС потвърждава решение на Административния съд в Бургас.

Общинският съвет не разполага с материална компетентност да издава подзаконови нормативни актове. Административно-наказателните разпоредби са уредени с норматив от по-висш ранг и не е редно Общинския съвет да ги преурежда. Този вид паркиране е уреден с член 99 в Закона за движение по пътищата. Въпреки наличието на законова наредба, Общинският съвет е приел нарочна, е тезата на ВАС. В мотивите на съда се посочва, че наредбата ограничава права и добавя  изисквания, които ги няма в закона или  норми на ЕС. Стеснен е и кръгът на лицата, които могат да се възползват. 

Наредбата бе приета с решение на Общинския съвет от 29 септември 2020 с 41 гласа „за“, нито един „против“ и двама „въздържал се“. Една от заявените цели е да прецизират условията за този вид паркиране и броят на правоимащите. Агенцията за хора с увреждания е съгласувала проекта без забележки. Заради жалби текстовете са прецизирани отново с решение на Общинския съвет.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара