Високо технологична капсула установява проблеми в стомаха

Високо технологична капсула установява проблеми в стомаха
Устройството е устойчиво дори при увреждане от стомашните киселини. Снимка: Pexels

Проблемите в стомаха могат да бъдат установени с помощта на нова капсула. Снабдена със сензори, капсулата се поглъща и влиза в храносмилателната система, където анализира натиска върху червата.

Учените от Бирмингамския университет твърдят, че капсулата е добра алтернатива на ендоскопията, що се отнася до скрининг на храносмилателната система. Съществуват капсули, снабдени с малки камери, които постоянно предават визуално информация, преминавайки през червата. Но капсулата, описана в сп. Device използва сензори за налягане, чиято функция е да засече нередности в свиването и отпускането на храносмилателния тракт, каквито визуалната информация невинаги би могла да даде. Засича се активността по протежение на девет метра от стомашно-чревния тракт.

С дължина 3 сантиметра и диаметър 1 сантиметър, капсулата е оборудвана с пет тънки сензора, дебели колкото човешки косъм. Устройството е устойчиво – дори при увреждане от стомашните киселини сензорите продължават да работят. Няма риск и от щети по стомашно-чревния тракт – сензорите са тънки и имат покритие с ниско триене.

Ендоскопията се прилага в горната част на храносмилателния тракт, като се въвежда тънка тръба, на върха на която има камера. Методът се използва за диагностика при болки в стомаха, гадене и повръщане, загуба на телесна маса и проблеми с преглъщането. За скрининг на долната част на храносмилателния тракт се прилага колоноскопия.

Освен капсули алтернативите на традиционната ендоскопия включват използването на рентген с контраст от бариев сулфат. Неинвазивният метод не дава точна информация, каквато има при ендоскопията и често се прилага в комбинация с нея. Ултразвукът е метод за скрининг на жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците и далака. Прилага се и компютърна томография.

Освен заболявания в храносмилателните органи, ендоскопията може да засече и болести като ларингит, засягащи гърлото, и заболявания на дихателната система. Ендоскопите могат да бъдат оборудвани и с инструменти, позволяващи им да инжектират лекарства, поставят стентове, зашиват рани и премахват увредени тъкани.

Препоръчва се посещение при гастроентеролог при всякакви проблеми, свързани с храносмилателния тракт. Макар и да е възможно належащият проблем да е временен и причинен от продукти в организма, той изисква лечение при специалист – киселините в стомаха могат да са симптом на езофагит или гастроезофагеална рефлуксна болест. Болезненото подуване на корема е възможен симптом на камъни в жлъчката, болест на Крон, ГЕРБ или синдром на раздразнените черва. Препоръчва се посещение при гастроентеролог и при жълтеница заради възможна хемолитична анемия, блокирани жлъчни пътища или увреждане на черния дроб.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара