Увредени клетки, отговарящи за слуха могат да се възстановяват

Увредени клетки, отговарящи за слуха могат да се възстановяват
Когато клетките в ушите се увредят до крайна степен, те не могат да се върнат към
предишното си състояние. Снимка: Freepik

Ново откритие за клетките, отговарящи за слуха ни, ще спомогне за разработването на терапии против загуба на слуха. Открито е как тези клетки след някакъв вид увреждане могат сами да се възстановят.

Научният труд разглежда определени клетки в ушите, наречени космени клетки. Те се намират вътре в ушите и служат като основните сензорни клетки, които приемат звуковите сигнали от обкръжението и ги преобразуват в електрически импулси, които биват предавани към мозъка. Те се наричат космени клетки, защото са покрити с миниатюрни структури по повърхността, които наподобяват снопчета косми. Това всъщност са органели, наречени стереоцили, които изпълняват основната функция на клетката.

Космените клетки също така имат значителна функция и в запазването на баланс. Обяснението за това се крие в структурата на ушите – в тях се намира не само кохлеята за слух, но и вестибуларната система за баланс. Затова космените клетки изпълняват роля и в запазването на равновесие– те работят за две системи едновременно.

Когато клетките в ушите се увредят до крайна степен, те не могат да се върнат към предишното си състояние и са унищожени окончателно. Но дори когато увреждането е сериозно, но не до крайна степен, космените клетки могат сами да се възстановят от увреждания, породени от силни шумове и други стресови фактори за тях. Научното изследване е проведено от медицинския факултет в Университета на Вирджиния.

За да улавят толкова фино отделните звуци и шумове, клетките във вътрешната част на ухото трябва да бъдат много деликатни. Това ги прави толкова чувствителни и податливи към увреждания. Дългото излагане на шум може да увреди клетката, като засегне именно космената част от нея – органелите, наречени стереоцили. Но клетката има механизъм, който използва, за да поправи увредените стереоцили – тя синтезира протеин, наречен XIRP2, изграден от веществото актин, което използва, за да запълни увредения участък.

Загубата на слуха е често срещан проблем. По данни от Световната здравна организация 5% от световното население имат проблеми със слуха. Прогнозира се, че до 2050 г. над 2 милиарда души ще имат увреден слух, като 1 на 10 човека ще имат инвалидизираща загуба на слух. Откритието на учените от Вирджиния е една стъпка напред в разработването на технология, която ще може да възстанови щети по слуха.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара