Днес във Варна ще се проведе спортно събитие за хора с увреждания

Днес във Варна ще се проведе спортно събитие за хора с увреждания
Събитието във Варна е част от по-широка международна
инициатива. Снимка: Капитал/архив

Днес Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания. 

В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат представени няколко адаптирани спорта: баскетбол на колички, тенис на маса, шоудаун, канадска борба, шах, табла, джаги, тенис на корт. Основната локация е входът на Морската градина срещу Фестивалния и конгресен център. 

"Мисията на „Щък тук-там: Адаптирай се!” е да създаде пространство, в което да бъдем заедно, независимо дали изпитваме или не определени двигателни, зрителни или други затруднения. Основните цели са да мотивираме хората с увреждания за спортна активност и да насърчим толерантността в обществото. Гостите ще научат какви са правилата на адаптираните спортове, ще се запознаят с варненски параспортисти, могат да се съревновават с тях и дори да имат преживяване в „техните обувки“ - споделя Елина Райнова, основател на Сдружение "ЗА ТЕБ", което през 2024-та навършва 15 години. - „Събитието във Варна е част от по-широка международна инициатива под наслов „Овластяване на млади хора с увреждания чрез спорт“. Работим заедно с организации от Литва, Полша и Португалия, ориентирани към подкрепа на хора в неравностойно положение. Eдин от важните резултати от това наше сътрудничество е създаването на наръчник за организиране на спортни дейности за хора с увреждания."

Събитието днес подкрепиха Спортен клуб за хора с увреждания „Черно Море-Никея“, Баскетболен клуб „Черно море-Тича“, Спортен клуб за интеграция „Вихър“, Тенис клуб „Велто“, Клуб по футбол на маса „Джа-Ра“ и Община Варна.

Ето и програмата за деня на адаптираните спортове на открито:

11:00 - 13:00 - Тенис клуб „Велто“, Морска градина до Вила Буров - тенис на корт (открита тренировка и спаринг);

17:00 - 21:00 – Централен вход на Морската градина - тенис на маса, шоудаун, канадска борба, шах, спортна табла, джаги;

19:00 - 21:00 – Централен вход на Морската градина - баскетбол на колички (открита тренировка и спаринг).

Публикуване на коментар

По-нова По-стара