Живота на децата със синдром на Даун и аутизъм разказан във филм

Живота на децата със синдром на Даун и аутизъм разказан във филм
Премиера на филма "Земята на розите" в град Елин Пелин. Снимка: Youtube


Подкаст на БНР по темата

"Земята на розите" е игрален филм, който е посветен на децата с увреждания. В 58-минутната продукция се разглеждат теми, свързани с децата със синдром на Даун и аутизъм.

"Решихме да разкажем историите на тези деца по един кинематографичен начин - техния живот, трудностите, през които преминават", казва пред БНР терапевтът Любомир Миланов, един от създателите на "Земята на розите", който е режисьор по образование.

"Опитваме се да помогнем с каквото можем, но лично, не като институции, след като навършат 18, да има къде да отидат – в някоя фирма, някоя фабрика, нещо, в което могат да бъдат полезни. Нашата идея като терапевти е да ги научим на занаят, нещо да могат да правят, защото всеки може да бъде полезен", коментира терапевтът.

"Това са невидимите деца. Хората се обръщат на другата страна, защото се молят да не им се случва. Т. нар. интеграция, която се случва в училищата, всъщност не е интеграция. Слушам всеки ден как се подиграват на тези деца, как ги бият, как ги наричат луди. А те са прекрасни! Имат дефицити, но имат и много таланти и умения. Кой от нас няма дефицити? Една от любимите ми преподавателки казваше – аутистите са като всеки един от нас, без задръжки", разказва логопедът Антоанета Костова, която е сценограф и художник и работи заедно с Миланов в дневен център за деца и младежи с увреждания в Елин Пелин.

Децата от дневния център са актьори в "Земята на розите".

Общината в Елин Пелин е подкрепила създаването на филма, който бе показан на 8 юни на прожекция с благотворителна цел. Средствата от нея ще бъдат дарени за деца с увреждания.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара