Увредени тъкани в дихателната система могат да се регенерират

Увредени тъкани в дихателната система могат да се регенерират
Първото заболяване, върху което е тествана ефективността на новия медикамент, е идиопатичната белодробна фиброза. Снимка: Pexels

Тъкани в дихателната система, увредени от болести като белодробна фиброза, могат да бъдат възстановени благодарение на новото лечение NZ-97, разработено в Скрипс Рисърч в САЩ. Новата молекула действа за потискането на ензима DPP-4 и стимулиране растежа на белодробни клетки.

Лекарствата-инхибитори на DPP-4 се използват при лечението на диабет за да поддържат нивата на хормона инкретин. Но NZ-97 и сходното му по състав лекарство CMR316, разработвано в института Калибр-Скагс към Скрипс Рисърч, действа единствено за белия дроб. Медикаментите се приемат чрез небулизатор и дори малко количество остава дългосрочно в дихателната система. Предвижда се прием на 1-2 милиграма от медикамента на седмица за справяне с увреждане на белите дробове.

Първото заболяване, върху което е тествана ефективността на новия медикамент, е идиопатичната белодробна фиброза, характерна с увреждане на белодробните тъкани. Екипът, разработващ медикаментите, начело с д.м.н. Майкъл Болонг и Питър Шулц планират NZ-97 да намери употреба при лечение на болести като грип, COVID-19 и хронична обструктивна белодробна болест. 

Лечението действа като стимулира производството на стволови клетки в долните дихателни пътища (AEC2).

Освен стимулирането на растежа на стволови клетки се разработват и други начини за възстановяване на увредени тъкани в дихателната система. Учени от университета в Бостън, САЩ, например, са открили метод за присаждане на плурипотентни стволови клетки върху белодробната тъкан. В университета в Калифорния, Сан Франсиско, САЩ се открива, че е възможно вече съществуващи стволови клетки в организма да бъдат насочени към белите дробове, където да възстановят увредените тъкани.

Макар и да се търсят възможни начини за възстановяване на белите дробове при пулмонарна фиброза, наличните лечения се фокусират върху симптомите и забавяне прогресията на заболяването. Освен медикаменти се предлага и кислородна терапия за улесняване на дишането. При влошаване на състоянието се налага и трансплантация на белите дробове.

Потенциалът на регенеративната терапия не се ограничава единствено до белите дробове – екипът зад CMR316 активно разработва нови молекули за възстановяването на клетки в сърдечно-съдовата система след последствия от сърдечна недостатъчност, както и лекарства за възстановяване на клетки в органи като бъбреците, дебелото черво и роговицата на очите.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара