Лекари протестират заради проблем със слуховото протезиране

Лекари протестират заради проблем със слуховото протезиране
Лекарите очакват отговор и решение в срок. Снимка: Facebook


Подкаст на БНР по темата

53-ма лекари-специалисти от извънболничната помощ в цялата страна са изпратили протестно писмо до здравния министър, парламентарната комисия по здравеопазване, до омбудсмана на България, до Съюза на глухите и до националните обществени медии, с настояване да се реши сериозен и дискриминационен проблем, какъвто е издаването на протоколите за слухово протезиране. Тежестта на този проблем изпитват на гърба си най-вече хората, които имат нужда от слухови апарати и трябва да пропътуват стотици километри, харчейки повече пари от помощта, отпускана им от държавата - 170 лева. 

Правилата за слухово протезиране са записани в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. По-конкретно - в Приложение 7. Там е разписано изискването каква и коя лекарска комисия може да издава протокол за отпускане на държавна помощ за закупуване на слухов апарат. Оказва се, че ако лекарите са от болничното отделение - могат, а другите, които са в извънболничната помощ и това им е вменено в дейностите - не могат. З този абсурд алармира пред БНР д-р Тони Даскалов, управител на Медицински център-Благоевград, който е и специалист "Уши, нос, гърло":

Лекарите очакват отговор и решение в срок. Преди хората да са се отказали от слухов апарат и да са се примирили, че е по-добре да не чуват.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара