Броени дни до старта, а новата система на ТЕЛК не е готова (Видео)


74 нови ТЕЛК-ове са разкрити в държавните и общински болници. Така общият им брой в страната става 146. От 21 юни към тях на случаен принцип трябва да постъпват заявления за освидетелстване от цялата страна.

Десет дни преди старта обаче системата за случайно разпределение се доработва и все още не е тествана.

3700 души в Русенско са подали заявления за явяване на ТЕЛК, но още нямат определена дата. Сред тях е 60-годишната Росица.

"Нищо не съм получила. 1 година и 4 месеца стана. Диабетичка съм, с лек удар съм и гуша имам", коментира пред БНТ Росица Върбанова.

За да не чакат хората като Росица, през март правителството задължи всички държавни и общински болници да разкрият по една, а университетските по две експертни комисии. За да няма злоупотреби, беше решено, че освидетелстването ще става по документи. А заявленията за явяване на ТЕЛК ще се разпределят на случаен принцип от система, която трябва да заработи на 21 юни.

"Системата е в процес на разработка. В процеса на разработка ще бъде извършено и тестване. Тримесечният срок ще бъде спазен", заяви Ани Александрова, директор на НЕЛК.

След като стартира системата ще разпредели на случаен принцип всички заявления за освидетелстване, които са качени в информационната база данни.

"Идва в Русе и подава документи за преосвидетелстване лицето хикс. Тези документи могат да бъдат разпределени примерно във Варна или в София", добави д-р Чавдар Вълчев, директор на Дирекция "Медицински дейности", РЗИ - Русе.

Силвия от София е подала документи за освидетелстване на 13-годишната си дъщеря в края на миналия месец.

"Комисията, която е гледала до този момент дъщеря ми, познава състоянието ѝ. Там, където ще се яви, в Русе или във Варна, никой не познава състоянието ѝ. Тя е трета група. Не се знае дали сега ще има и тази трета група", коментира Силвия Арсенова.

"Когато няма да го виждаш, а само хартията е твоят ориентир това означава, че много неща ще бъдат пропуснати и много хора ще бъдат ощетени. Може да видите на епикриза, описана така подробно, даваща ясна представа какво е състоянието на човека. Така може да видите и епикриза, описана с три думи, която нищо не обяснява", заяви Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания.

Заради случайното разпределение регионалните картотеки на медицинската експертиза трябва да сканират всички досиета, които не са качени в електронната база данни.

"Допълнителни средства, допълнителен труд, но засега не се отпускат хора допълнително да работят. Медицински експертни досиета на пациенти ще бъдат насочвани на хартия към съответния ТЕЛК, към който те са разпределени", допълни д-р Чавдар Вълчев, директор на Дирекция "Медицински дейности", РЗИ - Русе.

"Като изпращането на преписките ще става за сметка на РЗИ", каза още Ани Александрова, директор на НЕЛК.

Връщането на документите ще е за сметка на болницата, към чиито ТЕЛК са изпратени. Не стана ясно как пациент от София ще може да изпрати допълнителни документи в Русе, ако ТЕЛК ги поиска. Иначе срокът за освидетелстване е до 3 месеца след подаване на заявлението.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара