4 проблема, които спъват новата реформа в ТЕЛК

4 проблема, които спъват новата реформа в ТЕЛК
има комисии, които работят с години закъснение и това закъснение няма да
изчезне изведнъж. Снимка: Мариана Емилова


Чуйте новината

От 21 юни в невероятната Вавилонска кула на медицинската експертиза, с която по един или друг начин са свързани над 430 000 българи и още незнаен брой техни близки, влиза в сила нова реформа. Както последните два кръга промени - в процентите и в сроковете, и тази обещава фундаментално различен тип преживяване в системата на ТЕЛК от настоящото.

Основните промени, които предстои да влязат в сила, са няколко. Става по-категорично съществуващото отдавна изискване териториалната експертна лекарска комисия да се произнася само въз основа на наличната медицинска документация, без да се извършва клиничен преглед. За целта се стесняват изключенията от това правило - преглед ще се налага само при унищожена документация, когато се потвърждават или отхвърлят професионални заболявания, при международни изисквания и когато лицето не може да се снабди със съответната медицинска документация.

Втората голяма промяна е, че се въвежда случаен принцип на разпределение на заявленията с цел прозрачност, безпристрастност и по-равномерно натоварване на комисиите. Освен това, на линия би трябвало да има двойно повече комисии от обичайното, като по последни данни от МЗ те вече са 146 при 72 в средата на април. 66 от тези комисии са новосформирани и все още не функционират, тъй като лекарите в тях трябва да преминат обучение за работа с медицинската експертиза. Това обучение би следвало да приключи също в рамките на следващите няколко седмици. Облекчение трябва да дойде и по линия на НЕЛК, пред която се обжалват решенията. Тя вече ще може само веднъж да връща решение на ТЕЛК, а при повторно обжалване ще трябва да се произнесе по същество. Броени дни преди влизането в сила на промените обаче системата все така изглежда затънала в проблеми, които са в състояние да минират всяко усилие към подобряване на положението, пише Сега.

1. В системата цари комуникационен хаос

Комуникационният хаос между пациентите и десетките звена на медицинската експертиза е любопитна смесица между 21-ви и 15-и век. Тук в последната година и половина бяха направени много нововъведения - администрацията сама трябва да уведоми гражданите, че изтичат сроковете на техните експертни решения и да ги подкани да се организират достатъчно рано за преосвидетелстване; цялата процедура може да протече изцяло електронно; за общуване има всякакви канали - с е-подпис, без е-подпис, по поща, имейл и системата за сигурно електронно връчване. И въпреки това по всяко време форумите за взаимопомощ са пълни с хора, които се намират във всякакви интригуващи фази от търсенето на някакво писмо.

Проблемът далеч не се изчерпва с обичайното "съседите скъсаха бележката" или "лицето не е открито на адреса". Той е най-вече в това, че няма предсказуеми алгоритми на действие, единна практика и достъпна информация, а това проваля целия замисъл на предварителното уведомяване и разумните срокове. Едни комисии вече не работят с писма. Други отказват да работят с друго. Някои канали на питане - например системата за сигурно електронно връчване, работят по-добре от други, но никой не издава тези тънки разлики на нуждаещите се.

При почти половин милион души, които по един или друг начин зависят от системата на медицинската експертиза, тя би могла да заслужи отделен портал, каквито се направиха за Ковид и украинската вълна. Вместо това, в рубриката НЕЛК и ТЕЛК на сайта на здравното министерство последните обяснени промени са от 2014 г., а за други се говори в бъдеще време. На сайта на Националната здравно-информационна система, която иначе претендира да е "всичко за здравеопазването на едно място", има отделна рубрика за Ковид, но нито дума за НЕЛК и ТЕЛК. Указания има по сайтовете на отделните РЗИ, има и телефони за справки, но за мнозинството от хората търсенето на информация започва във "Фейсбук".

Как при този разнобой казусите ще се разхвърлят из цялата страна и каква още по-сложна комуникация предполага това - предстои да видим. Но влизането на нови комисии и закриването на стари вече поражда абсурди. В София например тези дни бе закрита една от комисиите към IV Градска болница. Пациент с дата на явяване 28 май установява на самия ден, че е преместен в друга комисия и вече има дата на явяване... 27 май, макар че не само той, а и досието му не е стигнало до новата комисия.

2. Правилата съществуват, за да се нарушават

Тежката кадрова криза, в която от години е системата на медицинската експертиза, в голяма степен й служат за оправдание срещу всякакви опити да бъде въведен ред. Година и половина след въвеждането на условието ТЕЛК да се произнасят в срок от три месеца след подаването на заявлението в регионалната картотека, този срок не се спазва. Промените даже влошиха нещата и забавянето стана още по-голямо. На 29 май например пациент получава дата за явяване на 21 октомври.

Да, има комисии, които работят с години закъснение и това закъснение няма да изчезне изведнъж. Но препатили съветват всички да обжалват датите, които нарушават закона, защото има голяма вероятност тогава човек да бъде вместен в тримесечния срок. С други думи, дали ще се спази законът зависи и от това колко сили и възможности има един пациент да си търси правата.

По същия начин стоят нещата и със заплащането за изследвания. Някои лекари и болници събират пари за ТЕЛК, други - не, и това не е никаква тайна. Нищо, че според сайта на МЗ, "здравноосигурените лица не заплащат изследванията и консултациите назначени от личния лекар или специалиста за целите на медицинската експертиза".

Системен проблем се вижда и от огромния дял на обжалваните решения - НЕЛК е върнала за ново освидетелстване 61% от над 10 000 обжалвани експертизи. Нормално е за повишения наплив към системата, но се дължи и на констатирани доста пропуски в работата на ТЕЛК, които водят до успешно обжалване в НЕЛК. Влизането на нови комисии едва ли ще подобри това положение.

3. Съпротивата в системата не е малка

Очевидно, никой не мечтае от малък да работи в ТЕЛК. Работата в комисиите е неблагодарна - много е тежка, не носи добро заплащане. Този проблем бе разрешен по най-лесния възможен начин - държавните и общинските болници бяха задължени да разкрият комисии, а шефовете на клиники бяха задължени или да влязат в тях, или да излъчат други лекари на свое място.

Броят на комисиите наистина се удвои - чудо невиждано, но сдружението на общинските болници смята да атакува новите разпоредби в съда, като един от мотивите е, че трудът е право, а не задължение. Дори да не се стигне до допълнително забатачване заради това евентуално обжалване, съпротивата си остава проблем в системата, който влече след себе си още куп проблеми с отношение, ефективност и т.н. Тя дава лош имидж и на всички останали медици в комисиите, които правят и невъзможното те да работят.

4. Корупцията няма да изчезне с "джуркане"

Случайното разпределение на делата никога не е пречило те неслучайно да се озоват в правилните ръце. Дори да го приемем за ефективен способ - то поне би следвало да балансира натоварването на комисиите, "джуркането" на казусите в случайни ТЕЛК трудно ще пресече възможностите за корупция. Според някои може даже да го улесни, защото в друг град връзките и репутацията на даден лекар, изготвил фалшив документ, трудно ще се проследят. В последните години корупция е разкривана във всяка брънка на системата и често става дума за организирани групи от лекари, посредници и т.н. В един фрапантен случай в гр. Рила отпреди две години човек с 98% изгубено зрение и 100% необходимост от чужда помощ караше такси. От ТЕЛК обясниха, че са взели решението по документи и няма как да знаят, че те са били "преувеличени". Офталмолозите, издали диагнозата, бяха повече от един, а след това по искане на ТЕЛК мнимият слепец беше минавал и консултации с други медици. Лекарят, издал медицинското за шофьорската книжка, на свой ред беше известен от предишни разследвания за фалшиви медицински. За всички тях, и за всички групи като тях, улесненията винаги са добре дошли.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара